Zaiafet prezintă viața tumultoasă a prințișorului comunist Nicu Ceaușescu
Anul 1989 a marcat nu doar sfârșitul unui regim politic, ci și transformarea radicală a vieților celor care se bucuraseră de privilegii în timpul dictaturii comuniste. Pentru Nicu Ceaușescu, fiul mezin al cuplului dictatorial, prăbușirea regimului a însemnat trecerea bruscă de la statutul de “prințișor”, la cel de prizonier. Zaiafet explorează în acest vlog fascinant viața tumultuoasă a celui mai controversat dintre copiii familiei Ceaușescu, un personaj care a oscilat permanent între excese personale și obligații politice, între petreceri extravagante și responsabilități impuse de părinți.
Nicu Ceaușescu s-a născut pe 1 septembrie 1951, fiind al treilea copil al cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, după Valentin și Zoia. Spre deosebire de frații săi, Nicu a primit numele tatălui, ceea ce a alimentat zvonurile că primii doi copii ar fi fost rezultatul infidelităților Elenei sau că Valentin ar fi fost adoptat. Deși Elena a încercat inițial să-și crească copiii fără prea multe privilegii, măsurile de securitate și protocol au subminat inevitabil aceste eforturi. Astfel, Nicu a crescut într-un mediu securizat, fiind dus și adus zilnic de la școală cu mașina, devenind rapid un răsfățat al nomenclaturii.
Adolescentul Nicu a studiat la licee prestigioase din București, fiind coleg cu odrasle ale altor familii importante din nomenclatura comunistă. Printre prietenii săi s-au numărat Radu Ioanid, Serghei Mizil și Mădălin Voicu. Deși a fost corigent la fizică în liceu, a beneficiat de meditații speciale și a ajuns să studieze la Facultatea de Fizică din București. Constantin Plăvițu, profesorul său, îl descrie ca fiind “sclipitor la minte” și “foarte comunicativ”, deși petreceau împreună opt ore în loc de două pentru meditații. Nicu a obținut ulterior titlul de doctor în fizică și a ocupat un post de asistent la facultate, deși mulți au considerat că statutul său academic a fost dobândit datorită numelui pe care îl purta.
Viața personală a lui Nicu Ceaușescu a fost marcată de excese și petreceri interminabile. Localurile de noapte din București precum Atlantic, Pescărușul, Doina sau Cina îl primeau cu brațele deschise, deși știau că vizitele sale se lăsau adesea cu distrugeri și pagube. Nicu prefera tăriile precum whisky-ul și vodka, iar consecințele acestor excese aveau să se vadă mai târziu. În 1972, o tânără de 17 ani a fost ucisă într-un accident provocat de fiul lui Ceaușescu, iar conform surselor jurnalistice, Nicu ar fi scăpat după o metodă care se practică și astăzi, în locul său fiind condamnat cel care îl însoțea în mașină.
În plan sentimental, Nicu a avut numeroase idile, inclusiv o relație controversată cu gimnasta Nadia Comăneci, deși aceasta neagă și astăzi legătura amoroasă. Mare sa iubire a fost însă Donka Mizil, fiica lui Paul Niculescu-Mizil, dar mama sa a făcut tot posibilul să-l îndepărteze de ea. În decembrie 1983, Elena i-a impus căsătoria cu Poliana Cristescu, șefa pionierilor din RSR, dar mariajul a durat doar doi ani, Nicu divorțând în 1985, invocând “firi temperamentale diferite”.
Povestea lui Nicu Ceaușescu rămâne una dintre cele mai fascinante din istoria recentă a României, o mărturie a modului în care puterea absolută poate corupe și distruge chiar și pe cei care ar fi trebuit să fie beneficiarii ei. Între excesele personale și obligațiile politice, între petreceri extravagante și responsabilități impuse, Nicu a fost prins într-o capcană din care nu a putut scăpa nici măcar după căderea regimului. Și poate că adevărata tragedie a vieții sale nu a fost doar prăbușirea bruscă din decembrie 1989, ci faptul că niciodată nu și-a putut alege cu adevărat propriul drum.