Maria Bucura, colega lui Dragoș Pătraru, dezvăluie secretele mișcării și cum te ajută sportul să devii mai inteligent

Într-o lume unde livrarea la domiciliu, periuțele electrice și viața digitală au eliminat necesitatea mișcării fizice, Maria Bucura aduce în prim-plan importanța activității fizice pentru sănătatea noastră generală. Inspirată de o femeie puternică văzută la sala de fitness din cartier, Maria explorează motivele pentru care ar trebui să ne facem timp pentru sport în ciuda stilului de viață tot mai sedentar. De la beneficiile cognitive neașteptate ale exercițiilor fizice, până la combaterea efectelor îmbătrânirii, acest vlog dezvăluie cât de transformatoare poate fi mișcarea pentru creier, corp și starea de spirit.

Maria prezintă un studiu fascinant care arată că doar 6 secunde de exerciții la intensitate maximă pot crește performanța cognitivă imediat. Neurocercetătoarea Wendy Suzuki afirmă că “cel mai transformator lucru pe care îl poți face pentru creierul tău este să îți miști corpul”. Activitatea fizică stimulează memoria și concentrarea, reduce riscul de declin cognitiv și, în același timp, antrenează voința. Exercițiile cardio contribuie la controlul greutății și reduc riscul bolilor cardiovasculare, în timp ce cele de forță întăresc oasele și mușchii, îmbunătățesc flexibilitatea și mobilitatea.

Un aspect interesant abordat este mitul că femeile ar trebui să facă doar cardio și să evite antrenamentele de forță pentru a nu deveni “prea masculine”. Contrar acestei preconcepții, studiile recente arată că exercițiile de forță sunt de fapt recomandate femeilor, deoarece cresc densitatea osoasă, aspect crucial mai ales după menopauză când scade nivelul de estrogen. O metaanaliză a peste 1500 de articole demonstrează că două-trei antrenamente de forță săptămânal reduc riscul de diabet, boli cardiovasculare, cancer și osteoporoză, fiind benefice în special pentru femeile la postmenopauză.

Maria împărtășește experiența sa personală cu antrenamentele de forță, începând cu exerciții simple acasă folosind greutatea corpului, apoi bidoane cu apă în rucsac, evoluând treptat la gantere. Ea subliniază importanța execuției corecte a exercițiilor pentru evitarea accidentărilor și prezintă exemple inspiraționale de femei în vârstă care practică sport: Chef Bă Bet care a împlinit 72 de ani și a făcut 100 de flotări în restaurantul ei, Madame Jo care s-a apucat de sport la 70 de ani și acum are 78, și Jane Fonda care la 87 de ani combină exercițiile de forță cu sesiuni de cardio.

Procesul natural de îmbătrânire nu poate fi oprit, dar poate fi încetinit cu ajutorul exercițiilor fizice - și nu e niciodată prea târziu pentru a începe. Un studiu clinic desfășurat pe o perioadă de 10 săptămâni pe 100 de vârstnici cu vârste între 72 și 98 de ani a arătat dublarea forței musculare față de grupul sedentar. Maria subliniază că deși nu putem controla durata vieții, calitatea ei depinde în mare măsură de alegerile zilnice, iar mișcarea ar trebui privită nu ca o corvoadă, ci ca un motiv de sărbătoare și joacă.

Dincolo de aspectul fizic perfect promovat de industria wellness, Maria ne încurajează să vedem realitatea exercițiului fizic - transpirație, respirație accelerată, păr ciufulit - și să apreciem curajul persoanelor care își depășesc temerile și merg la sală indiferent de aspectul lor. Femeia care a inspirat-o pe Maria, îmbrăcată simplu și având o greutate peste medie, i s-a părut “cea mai puternică persoană din încăpere” pentru că și-a făcut timp să lucreze la ea însăși, ignorând posibilele judecăți ale celorlalți. Și poate că tocmai asta e esența adevărată a puterii - să ai curajul să îți vezi de drumul tău, indiferent de priviri.