Săracilor, pupați-mi pantofii și fiți recunoscători că vă las să-mi plătiți chiriile! Mesajul nerostit al lui Răzvan Bălănescu
Pregătiți-vă să fiți șocați și indignați de ultima ieșire a “marelui guru” al antreprenoriatului românesc, Răzvan Bălănescu. În cel mai recent video intitulat sugestiv “Românii vor COMUNISM…”, acest așa-zis expert în economie ne servește o porție zdravănă de capitalism pe pâine, garnisită cu o doză generoasă de aroganță și condescendență. Dar stați liniștiți, “dragi tovarăși”! Vom descoperi împreună cum acest “iluminat” al business-ului românesc încearcă să ne convingă că noi, muritorii de rând, suntem prea proști să înțelegem complexitățile economiei și că ar trebui să fim recunoscători mogulilor imobiliari pentru “binele” pe care ni-l fac. Pregătiți-vă stomacurile, pentru că vom analiza la sânge fiecare afirmație bombastică și vom vedea cât de “geniali” sunt de fapt acești “creatori de valoare” care ne cer să le pupăm picioarele pentru că ne lasă să le plătim chiriile exorbitante!
Marele iluminat și prostimea ignorantă
Să începem cu bomboana de pe colivă, Răzvan al nostru, în înalta sa înțelepciune, ne informează că suntem niște idioți care nu înțelegem cum funcționează economia. Aparent, noi, gloata needucată, nu putem face diferența între a avea 12 case de lux și a deține 12 spații comerciale care “aduc plus valoare”. Cine ar fi crezut că există o diferență între lux personal și investiții? Sigur nu noi, săracii!
Dar stați, că nu s-a terminat! Marele nostru filozof explică, cu răbdarea unui părinte care își învață copilul de 2 ani să folosească olița, că spațiile comerciale creează locuri de muncă. Incredibil, nu-i așa? Cine ar fi ghicit că afacerile angajează oameni? Probabil că în mintea lui Răzvan, noi credeam că angajații cresc în copaci și sunt culeși de antreprenori în fiecare dimineață.
Și ca să ne demonstreze cât de greu e viața de mogul imobiliar, ne oferă un exemplu zdrobitor: plătește 5000 de lei impozit pe an pentru un spațiu de 16 mp! Săracul de el, cum să supraviețuiască cu asemenea povară? Hai să facem o chetă pentru Răzvan, că altfel riscăm să rămânem fără “creatori de valoare” în România!
Taxele, balaurul care înghite antreprenorii
Dar stați, că acum vine partea cea mai suculentă! Aparent, noi, prostimea care visează la comunism, vrem să “suprataxăm” bieții antreprenori. Cum îndrăznim să sugerăm că cei care au acumulat averi imense ar trebui să contribuie mai mult la societate? Ce idee nebunească!
Răzvan ne explică, cu lacrimi în ochi (probabil de la fumurile superiorității), că dacă am îndrăzni să taxăm mai mult pe cei bogați, ei ar fi forțați să mărească chiriile. Și ghiciți cine ar suferi? Noi, desigur! Pentru că în lumea lui Răzvan, antreprenorii sunt niște sfinți care absorb toate loviturile fiscale fără să le paseze mai departe consumatorilor. Ce nobili sunt ei, nu-i așa?
Și ca să ne convingă definitiv, ne oferă o dilemă falsă de toată frumusețea: ori acceptăm status quo-ul, ori ne întoarcem la “un stil de viață de subzistență, unde fiecare individ ar trebui să își producă propriile resurse pentru a supraviețui”. Bravo, Răzvane! Ai reușit să reduci toată complexitatea economiei moderne la “ori îi lăsăm pe bogați să facă ce vor, ori ne întoarcem în Epoca de Piatră”. Genial… de prost!
Antreprenorul este muncitor, dar Angajatul este leneș
Răzvan mai are câteva perle pentru noi! Aparent, noi, muritorii de rând, credem că antreprenorii “nu muncesc”. Cine ar fi crezut că a sta la birou și a lua decizii e muncă? Noi credeam că doar săpatul șanțurilor și căratul cărămizilor se califică drept efort!
Și ca să ne demonstreze cât de greu muncesc antreprenorii, ne oferă exemplul suprem de efort: administrarea proprietăților! Uau, ce muncă titanică! Cum de nu ne-am dat seama până acum că asta e adevărata muncă grea? Și vine bomba! Doar 3% din populația globală sunt antreprenori, în timp ce 97% sunt angajați. Și ghiciți ce? Asta e “o distribuție naturală și necesară pentru echilibrul economic”. Așa că fiți recunoscători pentru că aveți privilegiul de a fi exploatați de cei 3% în care se vrea și el.
Sărutați mâna care vă exploatează!
În final, Răzvan ne lasă cu o întrebare profundă: “Cine crede că ar trebui să suprataxăm antreprenorii?”. Ei bine, după ce am fost bombardați cu această avalanșă de “înțelepciune”, cine ar mai îndrăzni să sugereze așa ceva? Știm acum de la Răzvan că trebuie să sărutăm mâna care ne exploatează.