Sandra Niculaescu dezvăluie adevărul dureros despre întoarcerea din UK în România

După opt ani petrecuți în Marea Britanie, Sandra Niculaescu s-a întors în România în ianuarie 2025, motivată în principal de nevoia de terapie pentru fiul ei cu nevoi speciale. În acest vlog sincer și emoționant, ea analizează experiența readaptării la viața din țară după o perioadă îndelungată în străinătate. Sandra descrie cum dorul de casă, de familie și de viața socială din România a fost înlocuit treptat de o serie de dezamăgiri legate de costul ridicat al vieții, mentalitatea predominantă și lipsa de civilizație pe care le-a observat. Ea face o comparație detaliată între cele două țări, vorbind despre prețuri similare, dar salarii mult mai mici, despre orgoliul românesc versus modestia britanică, și despre diferențele majore în ceea ce privește comportamentul în societate, educația și profesionalismul.

Înainte de a reveni în România, Sandra ajunsese să perceapă Anglia ca pe o “pedeapsă”, nemaisuportând vremea mohorâtă, sentimentul că nu este apreciată la locul de muncă și lipsa unui cerc social extins. Ea tânjea după căldura căminului, după familia lăsată în urmă și după mâncarea tradițională românească. Însă, ceea ce a determinat-o cu adevărat să ia decizia de a se întoarce a fost imposibilitatea de a obține în UK terapia necesară pentru fiul ei. Procesul birocratic de acolo era extrem de lent, iar ea vedea cum alți copii cu nevoi similare progresau în România datorită terapiilor disponibile.

Realitatea întâlnită după revenirea în țară a fost însă departe de așteptările ei. Sandra a descoperit că, deși prețurile sunt comparabile cu cele din UK (dând exemplul unei pâini care costă aproximativ 11 lei, echivalentul a 2 lire), salariile sunt de trei-patru ori mai mici. Ea se întreabă cum reușesc familiile cu venituri modeste să supraviețuiască în aceste condiții, când facturile sunt exorbitante iar cheltuielile zilnice depășesc posibilitățile multora. Pe lângă aspectul financiar, ea a fost șocată de atitudinea generală a oamenilor - orgoliul excesiv, lipsa de umilință și obsesia pentru bunuri materiale.

Un alt aspect care a dezamăgit-o profund este lipsa de civilizație și educație pe care o observă zilnic. Sandra povestește cum în UK, deși zâmbetele pot fi uneori false, există totuși o politețe de bază în interacțiunile sociale. În contrast, în România a întâlnit oameni triști, supărați, care nu zâmbesc pe stradă, nu mulțumesc și nu se dau la o parte pentru a face loc altora. Ea menționează mizeria de pe străzi, lipsa de respect pentru mediul înconjurător și absența reciclării ca practică obișnuită. De asemenea, birocrația excesivă și incompetența multor funcționari publici au făcut-o să regrete decizia de a reveni.

Sandra este îngrijorată și de climatul social și politic actual din România. Ea observă cum oamenii se ceartă și se judecă reciproc pe rețelele sociale din cauza opiniilor politice diferite, cum libertatea de exprimare pare a fi îngrădită și cum ura și invidia par să domine discursul public. Toate acestea o fac să se întrebe dacă România este cu adevărat un stat democratic și liber, și dacă este locul potrivit pentru a-și crește copiii.

În ciuda tuturor acestor aspecte negative, Sandra își păstrează o fărâmă de speranță. Ea crede că tinerii care se întorc din străinătate ar putea aduce cu ei bunele maniere și civilizația dobândite acolo, contribuind astfel la schimbarea mentalității generale. De asemenea, speră că părinții actuali își vor educa copiii într-un mod diferit, punând accent pe respect, politețe și empatie. Cu toate acestea, recunoaște că, în momentul de față, dacă nu ar fi constrânsă de nevoia de terapie pentru fiul ei, ar alege să se întoarcă în UK.

Mesajul final al Sandrei pentru cei care se gândesc să revină în România este unul de prudență. Ea îi sfătuiește să cântărească foarte bine decizia, să pună în balanță avantajele unei țări civilizate față de frumusețea naturală și bogăția culturală a României. Deși țara noastră are un potențial extraordinar, realitatea actuală este că mulți dintre cei care revin cu o mentalitate diferită ajung să sufere dacă nu se conformează majorității. Rămâne de văzut dacă Sandra va continua să locuiască în România sau va alege să se întoarcă în UK, totul depinzând de evoluția situației și de ceea ce consideră ei că este mai bine pentru viitorul copiilor ei.