Cum o folosește Sandra Niculaescu pe Diana Andronic pentru popularitate

Într-un peisaj digital în care orice prietenie online devine pretext pentru creșterea popularității, Sandra Niculaescu a găsit o metodă “originală” de a-și extinde audiența: se folosește de alte vloggerițe, precum Diana Andronic, și de așa-zisele “comentarii reale” ale acesteia pentru a stârni curiozitatea fanilor acestora și a-i atrage pe canalul propriu. În vlogul intitulat “Cata rautate si frustrare”, Sandra reușește să transforme simplele provocări din viața de zi cu zi într-un spectacol care pare autentic, dar care nu este altceva decât o scenetă atent calculată pentru a părea că este alături de victimele “răutăților online”.

Încă din primele minute, Sandra abordează subiecte precum comentariile critice primite de o colegă vloggeriță, insinuând subtil că ar fi victimă unor atacuri nedrepte. În loc să empatizeze neinteresat sau să aducă o discuție constructivă, ea caută să aducă prin asta noi abonați de la “victime” la propriul ei canal, sugerând că și ea a trecut prin aceleași “chinuri”. Pare mai degrabă un joc psihologic, menit să-i aducă simpatie și susținere din partea urmăritorilor celeilalte vloggerițe, decât o exprimare autentică de solidaritate.

Manipularea grosieră a audienței

Folosind fragmente din comentarii pe care le prezintă ca fiind “reale”, Sandra adaugă dramatism poveștii sale. Însă privit cu ochiul critic, devine evident că aceste comentarii sunt selectate și prezentate într-o manieră care să-i creeze imaginea unei mame neînțelese și asaltate pe nedrept. Întrebarea este: cine beneficiază, de fapt, de pe urma acestor dezvăluiri dramatice? Publicul sau Sandra, care câștigă un plus de vizualizări și comentarii de susținere?

Pentru o persoană care susține că nu dă importanță criticilor (ha ha!), Sandra acordă mult prea mult timp acestui subiect, detaliind, pe alocuri în mod exagerat, cum o simplă discuție pe un grup de mămici din Anglia a degenerat în acuzații și “răutăți”. Ce devine evident este strategia de a folosi aceste anecdote pentru a atrage atenția, chiar și negativă, din partea celor care sunt deja obișnuiți cu astfel de controverse online.

Între pseudo-autenticitate și manipulare

Sandra încearcă să creeze o imagine de mamă autentică și dedicată, prezentându-și rutina zilnică într-un mod care ar trebui să stârnească empatie. Dar, dincolo de măștile aplicate rapid și glumele despre machiajul pe fugă, se vede clar că aceste elemente sunt doar o fațadă. Fiecare detaliu apare calculat pentru a stârni exact reacțiile pe care și le dorește – fie ele de simpatie, fie de curiozitate.

Faptul că totul se învârte în jurul ideii de “răutate” și “frustrare” este, de fapt, un semnal al modului în care Sandra își construiește imaginea – o persoană care înfruntă obstacole de care nu îi pasă… și totuși vorbește atât de mult despre ele. Această atitudine ambivalentă, de victimă dar și de luptătoare, creează o atracție pentru publicul care este deja familiarizat cu dramele din online, dar dorește să fie mereu surprins. DIana Andronic i-a căzut în plasă, iar astfel de încercări au mai fost găsite în comentarii “anonime” și la alți vloggeri cu audiență considerabil mai mare decât canalul Sandrei.

E doar un joc de popularitate… patetic

În loc să ofere un conținut autentic, Sandra Niculaescu caiută să își construiască popularitatea pe umerii altora, folosind-o ca rampă de lansare și stârnind intenționat tensiuni pentru a deveni relevantă în peisajul vloggingului românesc. Dacă sunteți în căutarea unui conținut care să fie cu adevărat autentic și lipsit de manipulare, poate că Sandra nu este gazda ideală – decât dacă vreți să asistați la un spectacol al victimizării și manipulării emoționale, toate învelite într-o poveste de viață aparent banală.