Robert SuperTramp ratează Anglia cu banalități și glume proaste
Începuse așa bine canalul acesta YouTube, Robert SuperTramp, însă Robert și Andreea au reușit să mă surprindă complet neplăcut în vlogul “NE-A LOVIT REALITATEA ENGLEZĂ!”. Începutul e de-a dreptul jenant. Robert ne anunță mândru că și-a luat “niște chiloți normali” și-i “pune” pe fața Andreei ca să-i vedem și noi. Da, pare o glumă nevinovată, dar asta o faci în intimitate cu ea, nu în public. Băiatule, asta e ideea ta de umor? Și nu e doar faptul că face gluma asta proastă, ci și felul în care o face. Se uită la cameră cu un zâmbet tâmp, de parcă tocmai a descoperit comedia și vrea să ne impresioneze pe toți. Andreea, sărmana, încearcă să pară amuzată, dar poți vedea în ochii ei stânjenirea.
Asta e doar încălzirea. Urmează un festival al platitudinilor și observațiilor banale, garnisit cu o doză zdravănă de incompetență în călătorit. Și știți ce e cel mai trist? Că probabil ei cred că e conținut de calitate.
Trenurile au orar
Aparent, ideea de a verifica orarul trenurilor înainte să pleci e un concept prea avansat pentru ei. Ca și cum ai merge la pescuit fără nadă pentru undiță. Se agită și se plâng că trenurile sunt anulate, de parcă e prima oară în istoria omenirii când se întâmplă așa ceva. Robert ne explică situația de parcă e o criză națională. Tinere, asta se întâmplă zilnic în toată lumea. Face parte din aventură, oferă oportunitatea explorării spontane.
La rândul ei, Andreea e gata să declare stare de urgență. O vezi cum se uită în jur disperată. Soro, e doar un tren anulat, nu apocalipsa. Dar na, în spiritul plângăcios cel nou al vloggerilor de călătorie, presupun că orice inconvenient minor trebuie să fie o catastrofă.
Cum transformi o plimbare într-un maraton de observații banale
După ce, în sfârșit, reușesc să iasă din gară, începe marea aventură. Și când zic aventură, mă refer la o plimbare banală pe care orice om normal ar face-o fără să scoată vreun sunet. Ei nu. Se minunează de fiecare fir de iarbă, de parcă au trăit toată viața într-o cutie și abia acum văd lumea. “Uite, Andreea, un copac! Și uite acolo, un nor!”. Băiatul ăsta ar face senzație într-un documentar National Geographic despre oameni care n-au ieșit niciodată din casă. Același lucru și despre aerul curat și liniștea naturii de parcă singura experiență a celor care se uită la ei ar fi cu parcul din fața blocului și orice tufă pare fascinantă.
Ce mă omoară e că ei chiar cred că oferă conținut valoros. Chiar se complimentează reciproc despre asta, ei nu oferă doar informații, ci super informații. Cum zice englezul: “these people are flippin’ deluded”.
Southend-on-Sea și observațiile inutile
După ce ajung în Southend-on-Sea, Robert și Andreea ne oferă o lecție magistrală în arta de a face observații complet inutile. Primul lucru pe care îl remarcă? Prețurile. Da, pentru că atunci când ajungi într-un loc nou, primul lucru la care te gândești e cât costă un fish and chips. Nu arhitectură, nu oameni… Robert, cu expertiza lui de economist de balcon, ne oferă o analiză detaliată a prețurilor, comparându-le cu cele din România. Băi, nene, suntem în Anglia, nu la piața din colț. Evident că o să fie diferențe de preț.
Și apoi vine momentul “wow” al întregii lor călătorii: pontonul. Robert e atât de impresionat încât aproape că-i dau lacrimile. Îl auzi cum explică, cu vocea tremurândă de emoție, că e “unul dintre cele mai lungi din lume”. Nu e doar fals, ci o emoție atât de fabricată încât doare la privit.
De la mediocritate la “artă”
După ce am urmărit acest “spectacol” al mediocrității, nu pot decât să mă întreb: oare Robert și Andreea chiar cred că oferă ceva valoros? Sau e doar o încercare disperată de a deveni relevanți într-o lume a vlogging-ului care evoluează constant? Știți momentul când l-au bălăcărit și pe BackPackYourLife pentru a stârni un val de abonați înspre ei? E și asta o poveste, dar poate data viitoare.
Dacă asta e viitorul vlogging-ului de călătorii, mai bine rămânem acasă și ne uităm pe Google Street View. Măcar acolo nu trebuie să ascultăm comentarii despre cât de uimitor e să vezi un copac sau cât costă o înghețată.
Pentru Robert și Andreea s-ar potrivi un sfat: data viitoare când plecați în “aventură”, poate luați cu voi și niște personalitate. Sau măcar un ghid turistic. Că dacă mai faceți un vlog în care vă mirați că există nori pe cer sau că apa mării e udă, s-ar putea să pierdeți și cei trei urmăritori fideli pe care îi mai aveți. Și Ordinar Extraordinar sunt plați, dar informațiile lor sunt bombă… momentan.