Recorder ne arată cum farmaciștii se transformă în agenți de vânzări prin targeturi abuzive

Într-o investigație tulburătoare, Recorder aduce în atenția publicului o realitate alarmantă din farmaciile românești. În ultimii 20 de ani, numărul farmaciilor din România s-a dublat, ajungând la peste 8.200, iar profiturile s-au triplat. Această explozie nu reflectă neapărat o cerere mai mare de medicamente, ci este rezultatul unor strategii de marketing tot mai agresive prin care farmaciștii sunt transformați din profesioniști ai sistemului medical în simpli agenți de vânzări, presați să atingă targeturi comerciale în detrimentul interesului pacientului.

Echipa Recorder a intrat în mai multe farmacii simulând o banală răceală și, în loc să primească un tratament simplu, a ieșit cu pungi pline de medicamente și suplimente alimentare, multe dintre ele inutile. Această situație este confirmată de un farmacist care a acceptat să vorbească sub protecția anonimatului: “Nu mai știm ce să băgăm pe gât, doar să facem în așa fel încât să vindem ce trebuie și cât trebuie ca la final de lună să ieșim bine pe rapoarte”. Farmaciștii sunt evaluați pe baza target-urilor de vânzări și sunt presați să recomande cât mai multe produse asociate, chiar dacă pacientul nu are nevoie de ele.

Presiunea este exercitată prin diverse metode: mail-uri periodice, un soft care îi avertizează când salvează un bon cu un singur produs, clienți misterioși care verifică dacă fac recomandări asociate și chiar sisteme de numărare a persoanelor care intră în farmacie pentru a vedea câți dintre ei au cumpărat ceva. Salariile de bază sunt mici, iar bonusarea depinde de atingerea targeturilor, ceea ce transformă farmaciștii în vânzători disperați să-și mărească veniturile. După cum spune o fostă farmacistă care a emigrat în Franța: “Noi, ca farmaciști în lanțurile din România, suntem ca niște roboți, ca niște vânzători”.

În fața acestui fenomen, instituțiile statului par neputincioase sau dezinteresate. Un proiect de lege care prevedea sancționarea companiilor care pun presiune pe angajați pentru atingerea targeturilor de vânzări a primit aviz negativ de la Ministerul Sănătății și a fost respins în Senat. Dumitru Lupuleasa, aflat de peste două decenii la conducerea Colegiului Farmaciștilor, admite existența problemei dar susține că nu s-a implicat în rezolvarea ei pentru că nu a primit sesizări oficiale. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a refuzat să ofere o poziție pe acest subiect.

Există suspiciuni serioase privind motivele reale ale blocării acestei legi. Senatorul Daniel Toda, unul dintre inițiatori, sugerează că există interese comerciale majore: “Trebuie să ne uităm la deținătorii de lanțuri de farmacii. Am avut prim-miniștri și avem prim-ministru care în cercul lui apropiat are astfel de rețele de farmacii”. Proiectul de lege se află acum la Camera Deputaților, dar șansele să fie adoptat par minime, deoarece “legile care sunt bune pe fond și ar fi apreciate de public se împotmolesc și rămân într-un sertar”.

Situația din farmaciile românești rămâne o problemă sistemică nerezolvată, unde pacientul este adesea pe locul doi, după profit. “Aceste aspecte sunt bine cunoscute, dar multă lume preferă să se prefacă că nu știe”, spune un farmacist. Farmaciștii care refuză să se transforme în agenți de vânzări riscă să-și piardă jobul, iar cei care acceptă această presiune se îndepărtează de jurământul depus: “Jur că în întreaga mea activitate nu voi accepta sub niciun motiv ca activitatea mea de farmacist să fie utilizată împotriva sănătății și vieții omului”. Și, într-o piață dominată de câteva lanțuri mari, unde farmaciile independente dispar treptat, lupta pare inegală și fără sfârșit.