Recorder prezintă culisele ASF. Instituția cu salarii uriașe controlată de rude și pile politice
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care ar trebui să protejeze interesele financiare ale milioanelor de români, a devenit un stat în stat, controlat politic și populat cu rude ale politicienilor și foști ofițeri din serviciile secrete. În cea mai recentă investigație Recorder, angajați din interiorul instituției dezvăluie cum ASF a ajuns o “orânduire feudală” în care controalele sunt direcționate sau blocate de la vârf, iar cei care îndrăznesc să vorbească despre nereguli sunt dați afară. Cu salarii ce pot ajunge la 14.000 de euro lunar și 16 salarii pe an, ASF a devenit o destinație extrem de căutată pentru pile politice, în timp ce românii de rând au ajuns să plătească prețul falimentelor City Insurance și Euroins, care au costat un miliard de euro.
Controalele blocate de la vârf reprezintă una dintre cele mai grave probleme ale ASF. Angajații vorbesc despre cum sunt chemați înaintea unor controale și li se spune fie că “totul este în regulă” și nu trebuie să vină cu constatări negative, fie că “sigur este ceva în neregulă” și trebuie să găsească probleme. Într-un caz concret, o echipă de control a identificat fapte contravenționale grave, dar factorii de decizie din ASF au sancționat compania pentru alte fapte minore, ceea ce face ca sancțiunea să poată fi ușor anulată în instanță. “Și atunci toată lumea este mulțumită”, spune un angajat, sugerând că acest mecanism e unul deliberat pentru a proteja companiile.
Un caz alarmant este cel al pilonului II de pensii, unde ASF a renunțat la calcularea internă a rezervelor financiare. Cătălin Ionescu, un specialist cu experiență în evaluarea sistemului de pensii private, explică cum structura responsabilă de calculul rezervelor a fost desființată, iar această activitate vitală a fost externalizată unei firme private contra sumei de 100.000 de euro pentru un singur raport. Mai grav este că firma respectivă se află în relații contractuale cu administratorii de fonduri de pensii private, ceea ce reprezintă un clar conflict de interese. Când Ionescu a sesizat conducerea ASF și procurorii DNA despre aceste riscuri, a fost acuzat de calomnie și cercetat disciplinar.
Lista “pilelor” din ASF pare interminabilă și include rude ale unor politicieni influenți, precum un nepot al lui Ciolacu, fiul generalului Hăpău, fiul fostului viceguvernator BNR, rude ale membrilor din conducerea PSD și multe alte nume conectate la putere. “Avem undeva la 150-200 de persoane din 522 care nu au apartenență politică, vin la serviciu doar să-și îndeplinească datoria, dar încă 300 sunt personal privilegiat”, spune un angajat. Posturile de consilier au devenit poarta de intrare în ASF fără concurs, iar întrebarea dacă instituția a devenit un loc unde “școlarizăm fiii, fiicele și nepoții politicienilor” primește un răspuns revelatcvwr: “Când îi școlarizăm, este bine”.
Pe lângă rudele politicienilor, ASF pare să fie populată și cu foști ofițeri din serviciile de informații. Angajații vorbesc despre o “transhumanță din zona serviciilor către ASF” și despre obsesia pentru securitatea informației care a transformat instituția “într-o unitate militară”. Telefoanele sunt lăsate la ușă înainte de întâlnirile cu șefii, există mai multe rânduri de uși încuiate automat, iar accesul la conducere este strict limitat. Aceste practici s-au intensificat odată cu “degradarea lucrurilor în Autoritate”, spun angajații.
În fața acestor dezvăluiri șocante, președintele ASF, Alexandru Petrescu, a refuzat să acorde un interviu filmat, oferind doar răspunsuri vagi la întrebări trimise în scris. Angajații care au vorbit cu jurnaliștii sunt pesimiști: “Cel puțin în interiorul autorității, mie bătălia mi se pare pierdută”. Un alt angajat avertizează că vor urma “niște găuri imense care rămân a fi plătite de către contribuabilul român”, similar cu cazurile City Insurance și Euroins. Iar în timp ce românii de rând suferă consecințele, cei din conducerea ASF, numiți politic și fără experiență în domeniu, continuă să primească salarii astronomice pentru incompetență și obediență.