Planeta Radeanu glorifică Moscova. Un exercițiu jalnic de idealizare sovietică

Moscova, un oraș cu strălucire imperială, blocuri cenușii și povești urbane care oscilează între opulență și melancolie sovietică. Planeta Râdeanu ne promite o incursiune “fără filtre” în viața de cartier din Certanovo, dar se pierde în detalii bizare și comparații nefericite. “MOSCOVA creaza DEPENDENTA: De ce am ALES sa ne intoarcem in RUSIA - AICI TRAIM NOI!” este titlul vlogului, dar după vizionare, nu e clar dacă autorii laudă sau se războiesc cu propria alegere.

Pe parcursul a 25-30 de minute, Ilie și Olesea își propun să ne arate “realitatea brută” a unui cartier moscovit, fără artificii estetice sau montaj elaborat. Ce primim, însă, este un melanj de nostalgie pentru URSS, observații critice despre București și o tentativă comică de a convinge că “griul Moscovei” este, de fapt, un purgatoriu adorabil. Este Moscova o dependență sau o ironie trăită pe viu? Haideți să analizăm.

Glorificarea banalității sovietice

Primul lucru pe care îl observăm în vlog este accentul pus pe… blocurile gri. “Știubeii Moscovei”, cum le numesc autorii, sunt prezentate ca niște relicve sovietice cosmetizate. Renovat parțial, dar cu sufletul rămas undeva în anii ‘70, aceste blocuri domină peisajul cartierului Certanovo. Și totuși, de ce să alegi să locuiești aici?

Ilie și Olesea explică pe un ton relaxat că nu ar schimba acest cartier “pentru nimic în lume”, lăudând densitatea școlilor, parcurilor și a bibliotecilor din zonă. Totuși, comparațiile cu Bucureștiul lasă un gust amar: “La voi în Herăstrău nici ușile de la toalete nu se închid!”, spun ei, referindu-se la veceurile publice din Moscova, calde și impecabil de curate. Dar nu cumva e o comparație între mere și pere? Un bloc sovietic recondiționat chiar e de invidiat față de o casă cu euro-reparație din Moldova?

Lux aruncat în ochii spectatorilor

Certanovo are, se pare, o infrastructură sanitară de invidiat. Autorii ne arată “Policlinica pentru copii” și ne povestesc cu entuziasm că, în Rusia, spitalele sunt divizate: maturii de-o parte, copiii de alta. “La noi, în Chișinău, nici luxul ăsta nu-l avem!”, spun ei, făcând apel la un amestec de mândrie și regret.

Dar ironia devine evidentă când insistă că nu fac propagandă: “Nu vrem să aducem lauri Moscovei!”. În schimb, fiecare detaliu prezentat, de la garderobele spitalelor la bahile curate, pare un alt motiv de laudă implicită. Este o infrastructură bună suficientă pentru a închide ochii la griul omniprezent al blocurilor și monotonia arhitecturală? Publicul poate decide.

Falsa măreție a unui cartier șters

Printre blocurile gri și școlile “de Moscova”, autorii descoperă o mică evadare: parcurile. “E frig, dar vara sunt flori!” ne asigură ei, de parcă am avea nevoie de această confirmare. Mai mult, vedem câteva grafitti-uri pe ziduri, unele considerate “mystice”. De ce? Pentru că orice magazin care s-a deschis în apropiere “nu a mers”, spun autorii cu un ton care oscilează între superstiție și umor involuntar.

Și totuși, chiar în mijlocul acestei “opulențe” urbane, Olesea nu uită să amintească de rușinea chiștoacelor lăsate pe jos în spațiile special amenajate. Poate că Moscova excelează în veceuri publice, dar țigările rămân un semn universal de delăsare.

Certanovo, între criminalitate și modernitate

Un alt punct fascinant din vlog este istoria cartierului Certanovo, pe care Ilie și Olesea o povestesc cu o mândrie reținută. “Cândva era un cartier criminal! Nici taxiurile nu veneau aici!” spun ei, aducând un aer de romantism periculos. Dar vremurile s-au schimbat, iar Certanovo este acum “un cartier ca multe altele din Moscova”. Cu toate acestea, rămâne întrebarea: poate un trecut plin de crime să fie transformat complet de renovarea blocurilor și apariția școlilor moderne?

Pe de altă parte, Ilie pare să fie intrigat de faptul că denumirea cartierului are legături cu “răul Certan” și chiar cu un “rădăcină finică”. Această întoarcere spre etimologie adaugă o notă aproape academică unui vlog altfel plin de detalii triviale.

Dependența de Moscova

Finalul vlogului lasă multe întrebări deschise. Ilie și Olesea insistă că nu sunt influențați de nimeni și nimic, dar comparațiile frecvente cu alte orașe par să trădeze o nesiguranță subtilă. Moscova este prezentată ca o “dependență”, dar dependența de ce anume? De curățenie, infrastructură sau de nostalgia sovietică pe care orașul o păstrează cu sfințenie?

În timp ce vlogul promitea o incursiune “fără filtre”, tonul folosit și detaliile alese sugerează o selecție atentă a ceea ce să fie lăudat și criticat. Până la urmă, Moscova lui Planeta Râdeanu este o combinație ciudată de confort urban și contradicții ideologice. Dacă vlogul lor te face curios să vizitezi Certanovo, probabil că și-a atins scopul, dar întrebarea rămâne: este acest cartier un loc de vis sau doar un alt capitol într-o poveste de autoiluzie romantică?