Ordinar Extraordinar rămân blocați în Asia fără pașapoarte
O nouă aventură din seria “Ce poate merge prost în călătorii” ne este prezentată de Mircea și Monica.Cei doi se confruntă cu o situație delicată în Bali când își dau seama că pașapoartele lor nu mai au pagini libere pentru ștampile și vize. În majoritatea țărilor este necesară existența a minim două pagini libere în pașaport pentru a primi viză de intrare. Cu viitoarele călătorii în pericol, ei sunt nevoiți să caute o soluție urgentă, ceea ce îi conduce spre o călătorie neplanificată la Ambasada României din Jakarta.
Aventura începe din paradisiacul Bali, unde cei doi sunt cazați într-un sat la aproximativ 25 de minute de Ubud. După câteva zile petrecute pe insulă, ei descoperă problema pașapoartelor și sunt nevoiți să contacteze Ambasada României. După schimburi de emailuri și mesaje pe WhatsApp cu o reprezentantă a ambasadei, primesc o programare pentru vineri. Călătoria spre Jakarta implică un drum anevoios prin Denpasar pentru a prinde avionul - o oră și jumătate pe scuter prin căldură infernală, cu riscul de a fi prinși de ploile torențiale specifice sezonului ploios din Bali.
Ajunși în Jakarta, cei doi descoperă că au făcut o rezervare la hotel pentru luna martie în loc de februarie, dar reușesc totuși să obțină o cameră. Dimineața următoare, se îndreaptă spre Ambasada României, localizată într-o clădire pe care o descriu ca fiind “100% reprezentativă pentru felul în care se construiește în România” - o vilă tipică românească. Aici, după o așteptare scurtă, reușesc să depună cererea pentru noi pașapoarte. Procesul implică realizarea fotografiilor, luarea amprentelor și transmiterea documentelor la București, cu un timp estimat de așteptare de două-trei săptămâni.
Vestea bună este că nu trebuie să predea pașapoartele vechi imediat, ceea ce înseamnă că pot continua călătoria în Bali până când noile documente vor fi gata. Înainte de a se întoarce pe insulă, cei doi profită de timpul petrecut în Jakarta pentru a explora puțin orașul și a discuta cu localnicii. Un șofer de taxi le oferă informații interesante despre noua capitală pe care Indonezia o construiește și despre provocările mutării administrației guvernamentale acolo. De asemenea, ei savurează preparate tradiționale indoneziene, cum ar fi “nasi goreng” (orez prăjit) și “mie goreng”, însoțite de condimentul picant local numit “sambal”.
Călătoria de întoarcere în Bali este la fel de aventuroasă - un zbor întârziat din Jakarta, urmat de provocarea de a găsi scuterul parcat în aeroportul din Denpasar și apoi un drum nocturn de aproape o oră și jumătate până la cazarea lor. În drum, observă localnicii care pregătesc diverse decorațiuni pentru temple, inclusiv niște “arătări înspăimântătoare” pentru un ritual local. Acești demoni, cum îi numesc localnicii, vor fi arși într-o ceremonie tradițională balineză.
Această experiență amintește tuturor călătorilor experimentați de importanța verificării documentelor înainte de plecare. Vlogul se încheie cu promisiunea unor materiale viitoare din Bali, unde Monica și Mircea vor continua să exploreze insula și să prezinte atât aspectele care le plac, cât și cele care ar putea să fie mai puțin plăcute turiștilor. Pe măsură ce așteptăm rezolvarea situației pașapoartelor, cei doi descoperă că, uneori, cele mai neașteptate probleme pot duce la experiențe memorabile și la descoperirea unor locuri noi, chiar dacă acestea nu erau inițial în planul de călătorie.