Marian Adventures, o altă palmă dată tradițiilor românești

Pregătiți-vă pentru o incursiune în lumea fascinantă a incompetenței glorificate și a tradițiilor maltratate. Ultima capodoperă a lui Marian, gazda canalului YouTube “Marian Adventures”, intitulată gospodărește “Am pus murături după o rețetă de pe vremea Dacilor”, îi face pe daci să se învârtă probabil în morminte la vederea acestui spectacol jalnic. Un pseudo gospodar, o imagine care vinde bine la cei care i se regăsesc superiori, cu două mâini stângi și zero cunoștințe despre instalații sanitare, încearcă să ne convingă că e expert și în tradiții milenare. De la montarea greșită a unei supape (pentru că, evident, ce să facă și dacii în timpul liber) până la prepararea unor murături care ar face și castraveții să plângă, Marian ne oferă un adevărat festival al diletantismului. Dar stați, nu e tot! Vom asista și la nașterea unui “expert” în brânzeturi, care descoperă cu uimire că tifonul dublu nu e cea mai bună idee pentru scurgerea brânzei. Cine ar fi crezut? Ăăăăă… toți cei care au făcut vreodată brânză în ultimii 2000 de ani. Așa că, dragi prieteni, puneți-vă centurile anti-prostie și pregătiți-vă pentru o călătorie în absurd în gospodăria unui personaj parcă din desene animate.

Instalatorul minune, inventatorul apei calde

Perla coroanei: instalațiile sanitare ale lui Marian. Omul nostru descoperă, cu o uimire demnă de un copil de cinci ani care află că Moș Crăciun nu există, că a montat greșit o supapă de presiune. Cine ar fi crezut că instalațiile sanitare necesită un minim de competență? Dar stați liniștiți, căci Marian a “studiat problema”. N-are el nevoie de oameni calificați, facem românește, că merge și așa, ca-n peșterile din Munții Orăștiei.

Adevărata minune este boilerul magic, care ține apa caldă “atât de mult”. O tehnologie secretă, meștere, transmisă din generație în generație de la Burebista încoace. Fizica elementară e pentru proști, pentru ăia care au terminat gimnaziul.

Dar stați, că vine partea cea mai bună! Marian ne explică cum a reglat panta jgheaburilor cu o sfoară. Instrumentele de măsurare sunt pentru fraieri, iar gospodarul minune pare că se servește exemplu. Cine are nevoie de nivelă când poți să te bazezi pe ochiul tău expert și o bucată de sfoară? Dar, na, pentru unii pământul a rămas plat.

Dar să nu uităm de momentul în care Marian ne spune că a “rezolvat micile probleme care au apărut”. Ce probleme? Expertul a lăsat loc de probleme? Cum le-a rezolvat? Nimeni nu știe! Dar hei, cine are nevoie de detalii când ai încrederea oarbă a lui Marian că totul va fi bine?

Murături à la Daci

Piesa de rezistență: murăturile “tradiționale țărănești”. Marian, în înțelepciunea sa infinită, decide să pună la murat o combinație aleatorie de legume, probabil inspirat de o viziune mistică a unui “șaman” dac - dacii au fost înainte de tot și toate, așa cum umblă zicala autohtonă. Castraveți, gogonele, gogoșari și varză. Texturi diferite cu același gust. Totul de prost gust pentru orice gospodar decent fără apucături rudimentare pentru vizualizări suplimentare.

Marian ne dezvăluie secretul suprem al murăturilor dacice: mărar și hrean la fundul butoiului. Uau! Cine ar fi crezut că aceste plante, cunoscute de mii de ani pentru proprietățile lor conservante, ar putea fi folosite în murături? Sigur nu gospodinele care fac asta de generații întregi.

Nu putem trece cu vederea nici momentul în care Marian ne explică cum a umplut butoiul cu legume. Aparent, acest proces complex implică să arunci legumele în butoi într-o ordine aleatorie. Cine are nevoie de straturi organizate sau de tehnici de conservare când poți să te bazezi pe haosul creativ al lui Marian? La fel și momentul în care Marian ne asigură că murăturile sale vor fi “ca pe vremea dacilor” este absolut, complet, terminal. Dacii ar fi mândri - norocul lor că-s morți.

O odisee lactată

Și acum, dragi prieteni, să ne delectăm cu aventurile lui Marian Adventures (ia uite conexiunea naibii) în lumea brânzeturilor. Eroul nostru descoperă, cu o uimire demnă de Columb scobindu-se în nas când a văzut America, că brânza se scurge mai bine printr-un singur strat de tifon. Revoluționar! Industria brânzeturilor își va schimba complet procesele de producție în urma acestei descoperiri epocale.

Dar stați, că nu e tot! Marian ne oferă și o lecție de economie domestică, explicându-ne cum să facem urdă din zer. Pentru că, evident, nimeni în istoria omenirii nu s-a gândit vreodată să folosească zerul rămas de la brânză. Este incredibil aerul de superioritate emanat în marele stil dacic, nicio referință la modul lui, ci doar la cum să faceți!

Marian gustă smântâna “adevărată”, cum s-o numească altfel, pișat de vacă să fi fost, și n-ar fi spus altfel. Gustul “pierdut” al smântânei “autentice” este o revelație pentru el. Nu putem ignora nici momentul în care Marian ne spune că “nimic nu se risipește” în procesul său de fabricare a brânzei. Aparent, această filozofie se aplică și la ideile sale, pentru că le reciclează constant, prezentându-le ca și cum ar fi descoperiri revoluționare de fiecare dată.

Termoșemineul magic și lemnele nemuritoare

Să nu uităm de termoșemineul lui Marian, o minune a tehnologiei moderne care, aparent, funcționează cu eficiența unui reactor nuclear. Cum altfel să explicăm faptul că reușește să mențină casa caldă cu un consum atât de mic de lemne? Să fie oare vreo vrajă dacică secretă? Sau poate e doar un alt exemplu de exagerare tipică pentru cineva care abia a descoperit cum funcționează încălzirea centrală?

Apoi, în mod firesc, laudă izolația casei sale. Aparent, această izolație miraculoasă permite casei să rămână caldă chiar și la temperaturi exterioare scăzute. Cine ar fi crezut că izolația termică funcționează? Sigur nu fizicienii care studiază transferul de căldură de secole întregi.

Când impostura devine artă

Marian ne-a oferit o lecție valoroasă despre cum să transformăm amatorismul într-o formă de artă via impostură. De la instalații sanitare periculoase la murături… murate, el ne arată că nu există limite pentru ceea ce poți realiza atunci când combini lipsa de experiență cu un exces de încredere în sine.

Dar să nu fim prea duri cu Marian. La urma urmei, el ne oferă un serviciu public important: ne arată exact cum să nu facem lucrurile. Cine are nevoie de cursuri de siguranță alimentară sau de instalații sanitare când poți învăța totul ce nu trebuie să faci uitându-te la Marian?

Dar mai ales să nu uităm de contribuția sa inestimabilă la știință. Cine știe, poate că murăturile sale vor dezvolta forme de viață inteligentă și vor rezolva criza energetică globală. Sau poate că brânza sa va deveni un nou antibiotic super-puternic. Posibilitățile sunt infinite când ai de-a face cu un geniu neînțeles ca Marian!

Trebuie să-i dăm lui Marian ce crede că-i aparține, pionieratul în domeniul vlogging-ului “natural”. Cine altcineva ar avea curajul să prezinte cu atâta mândrie cârpelile și improvizațiile sale?