JamilaCuisine și secretul vinului fiert fără alcool

În lumea gastronomică românească, unde fiecare rețetă tradițională pare să fie reinventată săptămânal, Jamila vine cu o propunere care te face să ridici sprânceana a mirare: vin fiert fără alcool. Da, ați citit bine! Parcă ar fi ca și cum ai spune “înghețată caldă” sau “supă uscată”, dar se pare că în 2024 totul este posibil, mai ales când vine vorba despre adaptarea băuturilor tradiționale pentru toate categoriile de consumatori.

În vlogul său suntem purtați într-o aventură culinară care promite să păstreze toate aromele vinului fiert tradițional, dar fără “micul” detaliu care îl face, de fapt, vin fiert. Este ca și cum ai merge la o nuntă unde mireasa poartă costum de baie. Tehnic posibil, dar ridică câteva semne de întrebare.

Ingredientele secrete

Must și vin fără alcool, acestea sunt ingredientele principale ale acestei povești culinare neobișnuite. Jamila ne prezintă cu entuziasm aceste alternative, de parcă tocmai ar fi descoperit că pământul este rotund. Interesant este că rețeta necesită mai mult must decât vin fără alcool, probabil pentru că cineva și-a dat seama că “vinul fără alcool” sună la fel de convingător precum “înot fără apă”.

Citricele, merișoarele și condimentele completează această simfonie a aromelor, într-o încercare eroică de a ne face să uităm că lipsește ingredientul principal care face vinul fiert să fie, ei bine, vin fiert. Este ca și cum ai încerca să convingi pe cineva că tricoul tău fake Gucci este original. Tehnic arată la fel, dar știm cu toții adevărul.

Procesul de preparare

Procesul de preparare este surprinzător de simplu, aproape la fel de simplu precum explicația că Pământul este plat. Se pun toate ingredientele într-o oală mare, se lasă la fiert și, voilà, ai obținut ceva ce seamănă cu vinul fiert tradițional, dar fără “efectele secundare” care, să fim sinceri, pentru mulți sunt de fapt efectele principale.

Timpul de preparare este de aproximativ 15 minute, suficient cât să te gândești de ce ai ales să faci vin fiert fără alcool în loc să bei un ceai de fructe care. Tehnic vorbind, ar fi cam același lucru. Dar hei, cine suntem noi să judecăm?

Aromele și gustul final

Jamila insistă că această băutură are “fix gust de vin fiert” și că “nici măcar nu îți dai seama că este o variantă fără alcool”. Este ca atunci când cineva îți spune că nu-ți dai seama că tortul este fără zahăr. Toată lumea își dă seama, dar nimeni nu vrea să strice momentul.

Aroma intensă vine de la combinația de condimente și fructe, care lucrează din greu să compenseze absența alcoolului. Este ca și cum ai încerca să compensezi lipsa actorului principal dintr-o piesă de teatru punând mai multe decorațiuni pe scenă.

Bucuria sărbătorilor

Această versiune de vin fiert este prezentată ca fiind perfectă pentru evenimente cu copii, femei însărcinate sau persoane care nu consumă alcool.

Băutura poate fi servită la orice eveniment de iarnă unde prezența alcoolului nu este dorită sau permisă. Este soluția perfectă pentru cei care vor să se prefacă că beau ceva tradițional de sărbători, în timp ce restul mesenilor se bucură de versiunea originală.

O tradiție reinventată

În timp ce ideea unui vin fiert fără alcool poate părea la prima vedere la fel de logică precum o umbrelă în deșert, trebuie să recunoaștem că Jamila a reușit să creeze o alternativă interesantă pentru cei care vor să se bucure de aromele sărbătorilor fără “efectele speciale”.

Este o băutură care își are locul ei în repertoriul culinar modern, chiar dacă pentru puristi poate părea la fel de autentică precum un brad de Crăciun din plastic. Dar într-o lume în care există pizza cu ananas și cafea fără cofeină, poate că vinul fiert fără alcool nu este cea mai ciudată invenție culinară.