Cum au sărbătorit Ioneștii 6 ani de căsnicie în Toscana

Marian și Georgiana Ionescu, gazdele canalului YouTube “Ioneștii”, au sărbătorit 6 ani de căsătorie cu o escapadă de trei zile în Toscana, Italia, și, bineînțeles, au documentat totul într-un vlog interminabil (și plictisitor) cu titlul “Am sărbătorit 6 ANI DE CĂSĂTORIE ÎN TOSCANA!”. În loc să ofere un conținut autentic despre frumusețile Italiei, vlogul devine rapid un spectacol derizoriu de nemulțumiri și comentarii inutile, în care orice moment, fie că e o mică ploaie sau o alegere a mașinii, devine motiv de plâns. Dar nu putem rata încercarea lor de a se comporta comun, Georgiana încercând să renunțe la prețiozitatea patetică și grosolană, la fel și acreala ei consacrată care se remarcă din nou în multiple momente din vlog, culminând cu momentul în care îl plesnește peste mână pe Marian pentru că o cuprinde tandru peste umăr. Parcă ar fi atins-o ciuma, nu soțul ei.

Cu promisiuni mari în titlu, vlogul celor doi nu face altceva decât să își dezamăgească audiența, evident. Hai să cercetăm acest vlog bucată cu bucată, arătând cum fiecare moment al călătoriei este tratat cu superficialitate și o lipsă de respect față de cultura și oamenii locului, încercând să pară cât mai simpli și… normali. Nu, nu reușesc! Odată ce s-a instalat țopismul, la fel și coclismul rafinat, nu te mai speli așa ușor. Aparențele sunt construite, dar carențele persistă.

Când e lux, ne lăfăim. Când e modest e… “intim”

De îndată ce începe vlogul, Marian și Georgiana nu ezită să se plângă. Plouă, mașina nu e ceea ce și-au dorit (un BMW “de bătrâni” în loc de un electric), iar sărmanul Turn din Pisa pare să fie subiectul ironiilor ieftine: “Mergem să reparăm Turnul din Pisa!”. Atmosfera de vacanță se pierde într-o avalanșă de critici triviale și glume forțate, arătând o lipsă flagrantă de apreciere pentru ceea ce Toscana are de oferit. Acum, la drept vorbind, Marian e oarecum comic cu glumele lui împrumutate de la boomeri, reacțiile Georgianei rămân constant într-o notă de scârbă ireconciliabilă.

Cei doi par să se concentreze pe aspecte minore și irelevante, de la nemulțumiri legate de vreme și până la comentarii despre cum nu pot călători “light”, vlogul devine o compilație de scene fără sens care nu aduc nicio emoție sau valoare artistică. Dimpotrivă, calitatea video în prima parte a vlogului este de-a dreptul deplorabilă, dar Marian a ținut să se laude că acum are și Action 5 Pro… Nu poți scoate coclismul de parvenit închipuit din casa Ioneștilor nici cu focul! Să menționăm și cum orice ocazie de a interacționa cu cultura locală este tratată cu ușurință, preferându-se comparațiile cu România și lamentările că “noi nu avem așa ceva” sau “avem și noi așa”.

Călătoriile Ionescu, motive pentru superficialitatea digitală

Vlogul acesta nu este un caz izolat. El face parte dintr-o tendință mai largă în care vlogurile de călătorie sunt golite de conținut cultural, reducându-se la scene editate superficial, umplute cu plângeri și clișee de “lux”. În era digitală, unde conținutul este produs rapid pentru vizualizări și clicuri, calitatea culturală și autenticitatea sunt lăsate deoparte în favoarea unor momente senzationaliste, care sunt mai degrabă un reflex al laudei autohtone decât al experienței locale.

Dar poate vrem să vedem vlogurile Ioneștilor ca destinate divertismentului și atât. Dar problema este că, odată ce un conținut de acest tip ajunge la mii de vizualizări, devine nociv prin prisma stereotipurilor și neînțelegerii realităților locurilor vizitate. Faptul că aceste vloguri sunt prezentate drept “ghiduri de vacanță” amplifică problematica – prezentând o realitate distorsionată prin filtrul superficialității și descoperirii lui Marian a ChatGPT.

Acestea sunt vlogurile care contribuie la deformarea imaginii pe care publicul o are despre locuri precum Toscana, Pisa sau Florența. În loc să fie percepute ca destinații culturale importante, pline de istorie și frumusețe, sunt reduse la decoruri de fundal pentru nemulțumiri frivole, lamentări de personalitate, laudă și clicuri rapide.

Ca de obicei

Singurele momente care ar putea fi considerate pozitive în acest vlog sunt cele în care cuplul pare să aibe scăpări de bucurie, fie și pe scurt, în fața unor peisaje ale Toscanei. Totuși, aceste momente sunt rapid umbrite de tonul general al vlogului, iar locația, în toată splendoarea ei, nu poate răzbi nevoia de opulență (declarată) și pițiponceala bătrânească (evidențiată).

Vlogul promite o călătorie romantică pentru a sărbători 6 ani de căsătorie, dar este o dezamăgire, adică același patern infinit de cum să pară și cum să apară. De la titlul clickbait până superficialitatea generală și ignoranța severă, vlogul demonstrează cum o călătorie cu potențial poate fi transformată într-un spectacol de nemulțumiri și auto-suficiență. Oricât am vrea să trecem peste atitudinea deplorabilă a Georgianei sau superficialitatea și ignoranța lui Marian, Ioneștii răzbat pe internet prin prisma prietenilor care cunosc niște prieteni. Revenim cu asta în curând, pe larg și bine documentat.