HaiHui în doi ajung în Uzbekistan, țara unde mănânci cu 1,70 euro
Când vlogul începe cu o dronă confiscată la vamă și se termină cu o masă copioasă care costă cât un espresso în București, știi că te afli în compania celor de la “HaiHui în doi” într-o destinație cu adevărat specială. Uzbekistanul, această bijuterie ascunsă a Asiei Centrale, se dezvăluie prin ochii lor curioși ca fiind un tărâm al contrastelor, unde cupolele turcoaz se înalță deasupra blocurilor sovietice, iar bazarurile vechi de 2000 de ani coexistă cu malluri ultramoderne.
Vlogul ne poartă prin Tashkent, capitala Uzbekistanului, într-o călătorie autentică, departe de turismul de masă, unde un plov tradițional costă 1,70 euro, iar o cursă cu taxiul cât un bilet de autobuz în România. Dar dincolo de prețurile incredibile, descoperim o țară cu o bogăție culturală impresionantă, unde influențele islamice, persane și sovietice creează un amalgam fascinant.
Primele impresii și provocările locale
Aventura începe cu o mică dramă la aeroport - drona confiscată, o aplicație rusească de ride-sharing care necesită număr local și verificare prin Telegram, și un Matiz care pare prea mic pentru bagajele lor. “Am încăput în tuc-tuc și nu încăpem noi aici?” - se întreabă retoric unul dintre vloggeri, într-un moment care prevestește autenticitatea experienței ce urmează.
Hotelul “Silk Road” devine baza lor de operațiuni, un loc “cozy” care amintește de Cernăuți, Ucraina. Cu 40 de dolari pe noapte și mic dejun inclus, pare o afacere bună pentru o țară care se laudă cu titlul de “cea mai ieftină din lume”. Deși vloggerii susțin că “niciodată nu luăm hotelurile întâmplător”, pare că au rezervat cu o zi înainte, ceea ce ridică semne de întrebare despre cât de planificată este de fapt această călătorie “spontană”.
Bazarul Chorsu
Bazarul Chorsu, vechi de peste 2000 de ani, devine prima lor oprire majoră. Cu o cupolă albastră iconică (construcție sovietică, nu islamică cum ar părea), acest loc a fost un punct esențial pe Drumul Mătăsii. “E o piață foarte foarte vie” - remarcă vloggerii, evident copleșiți de diversitatea produselor, de la mirodenii și fructe uscate, la murături și carne proaspăt sacrificată.
“Nu știu ce să vă mai arăt aici sau ce să nu vă mai arăt” - o remarcă sinceră care surprinde sentimentul de suprastimulare în fața acestei explozii de culori și arome. Curățenia impecabilă a pieței îi surprinde plăcut, la fel și modul artistic în care sunt aranjate mărfurile. Când un vlogger exclamă “e una dintre cele mai interesante piețe din lume văzute de noi”, după ce au vizitat peste 80 de țări, chiar îl crezi. Deși, să fim sinceri, aceeași afirmație pare să apară în fiecare al treilea vlog al lor.
Experiența culinară
Celebrul plov, inclus în patrimoniul UNESCO, devine obiectul primei lor experiențe culinare autentice. Servit într-un loc “100% local” sub un dom impresionant, acest orez cu carne, morcovi și stafide îi surprinde prin dulceața sa neașteptată. “Nu are nicio treabă cu pilaful nostru” - constată ei, acordându-i o notă de 8 din 10.
Prețurile sunt într-adevăr uluitoare: 1,70 euro pentru o porție generoasă de plov, iar mai târziu, o masă completă cu frigărui, pâine tradițională și tăiței costă doar 7 euro pentru doi. “Unde mai mănânci în lumea asta cu 1,70 porția?” - o întrebare legitimă, deși comparația cu Indonezia, Vietnam și Pakistan sugerează că vloggerii au mai întâlnit prețuri similare în călătoriile lor. Totuși, raportul calitate-preț pare într-adevăr imbatabil, iar entuziasmul lor pentru mâncarea locală pare autentic.
Metroul din Tashkent
Metroul din Tashkent se dovedește a fi una dintre cele mai neașteptate surprize ale călătoriei. Construit după cutremurul devastator din 1966 și deschis în 1977, acesta reprezintă o moștenire sovietică impresionantă. “Se bate, din câte am înțeles, cu metroul din Moscova” - o comparație care nu pare exagerată când vezi stațiile decorate cu candelabre, coloane de marmură și mozaicuri elaborate.
Fiecare stație are o tematică diferită, de la independența Uzbekistanului, la explorarea spațială sovietică. “Poți călători o zi întreagă și nu te plictisești pentru că schimbi stația, schimbi povestea” - o observație care surprinde esența acestei experiențe neobișnuite. Deși aglomerația din metrou îi sperie puțin (“mi s-a tăiat așa un pic respirația”), vloggerii par sincer impresionați de această latură neașteptată a Tashkentului, un oraș care îmbină arhitectura sovietică cu influențele islamice într-un mod unic.
Între tradiție și modernitate
Vizita la un mall modern și la o bancă unde se sărbătorește Anul Nou persan evidențiază contrastele acestei țări în plină dezvoltare. “E o țară care s-a dezvoltat foarte mult începând cu anul 2016” - explică cei doi, referindu-se la reformele economice recente care au permis investițiilor străine să transforme țara.
Imaginea agenților de securitate înarmați cu mitraliere la intrarea în mall contrastează puternic cu atmosfera relaxată din bazarul tradițional. La fel, prețurile din restaurantele de mall (8-9 euro pentru băuturi) par de altă lume față de cele din piață. “Acest sentiment de acasă” pe care îl menționează repetat Andreia și Ion pare să vină din această combinație familiară de vechi și nou, de tradiție și modernitate, care amintește într-un fel de România post-comunistă.