HaiHui în doi explorează Ierusalimul în timpul celor mai mari tensiuni

Ierusalimul, orașul cu trei fețe sacre, este destinația pe care HaiHui în doi o explorează în vlog, într-o perioadă marcată de tensiuni în Israel. Pornind din Tel Aviv cu trenul (deși cu întârzieri din cauza unor probleme tehnice), ei ajung în Orașul Sfânt unde sunt întâmpinați de Paul, un român stabilit aici de peste 43 de ani. Primul impact cu Ierusalimul este surprinzător - un oraș modern, contrastant, în care soldați tineri cu arme automate circulă printre turiști și localnici. Cum spune și ghidul lor, situația este tensionată, cu 59 de ostatici încă reținuți, dar viața continuă într-un ritm aproape normal pentru locuitorii obișnuiți cu astfel de realități.

Piața Mahaneh Yhudah devine primul lor contact cu autenticitatea locului, un bazar vibrant unde se vând de toate, de la măsline și halva, la haine și suveniruri. Este o lume în care ai senzația că ai călătorit în timp, o lume a contrastelor unde vechiul se întâlnește cu noul. Mai apoi, vizitând Mamila Boulevard, construit de o familie de evrei bogați, și intrând în Orașul Vechi, cei doi realizează complexitatea acestui loc împărțit în patru cartiere distincte: evreiesc, creștin, musulman și armean. Fiecare zonă are propria identitate, atmosferă și ritmul propriu, într-un spațiu de doar 1 km pătrat.

Zidul Plângerii, ultima rămășiță a zidului de susținere a muntelui templului, construit în timpul regelui Irod cel Mare, este un punct esențial în pelerinajul lor. Aici, crăpăturile zidului sunt pline de bilețele cu rugăciuni pe care oamenii le lasă în speranța că dorințele lor vor fi auzite de Dumnezeu. Zona pentru bărbați este separată de zona pentru femei, iar fiecare persoană care se roagă la zid trebuie să respecte tradițiile locului. HaiHui în doi observă și evreii ultra-religioși, care nu fac armată și se dedică doar rugăciunii, primind subvenții de la stat, având înfățișări distincte - bărbații cu perciuni lungi și haine negre, iar femeile purtând peruci.

Călătoria continuă pe Drumul Crucii (Via Dolorosa), cele 14 stații care marchează ultimele momente din viața lui Iisus, într-o zonă predominant musulmană. Ghidați de Sorin, alt român stabilit în Ierusalim de 28 de ani, ei urmează acest traseu transformat într-un adevărat bazar. Fiecare stație are propria poveste, de la locul unde Iisus a primit sentința și crucea, până la întâlnirea cu Veronica, care i-a șters fața cu năframa ei. Este un parcurs emoționant, cu pietrele originale ale drumului încă vizibile pe alocuri, ridicate la nivelul actual al orașului.

Punctul culminant este Biserica Sfântului Mormânt, locul de crucificare, înmormântare și înviere a lui Iisus. Acest edificiu impresionant este împărțit între șase confesiuni creștine, într-un echilibru fragil menținut de secole. Aici au văzut piatra Golgotei, locul unde a fost ridicată crucea, piatra unde a fost uns trupul lui Iisus după coborârea de pe cruce și, bineînțeles, Sfântul Mormânt. Este un moment emoționant pentru călători, mai ales că, datorită numărului redus de turiști din cauza conflictului, au avut posibilitatea să exploreze biserica fără aglomerația obișnuită.

Muntele Măslinilor și Grădina Ghetsimani completează călătoria spirituală, cu măslini milenari și biserici ce marchează locurile unde Iisus s-a rugat înainte de a fi prins. Contrastul dintre chemarea la rugăciune de la moscheile din apropiere și liniștea acestor locuri sacre creștine ilustrează perfect complexitatea Ierusalimului. Când întreabă un localnic “În ce an suntem?”, primesc răspunsul “5785” - calendarul evreiesc, neschimbat de mii de ani, într-o lume care pare să existe simultan în mai multe epoci. Și da, această călătorie nu se încheie aici, promițând noi revelații și experiențe din Israel în următoarele vloguri.