'HaiHui în doi' îi copiază pe 'Ordinar Extraordinar' în China
Pentru HaiHui in doi, China se reduce la un simulacru plin de clișee, imitații și informații stereotipice. Andreia și Ionuț Chiper par mai preocupați de monetizare și de a reproduce conținut deja existent decât de a oferi experiențe reale și autentice, prezentând publicului lor reacții superficiale și fără substanță.
Acesta este cazul vlogului “Am ajuns în China! Primele impresii: NU e deloc cum ne așteptam (Beijing)” publicat pe HaiHui în doi. În loc să aducă o perspectivă proaspătă și personală asupra Beijingului, vlogul lor pare o replică palidă a ceea ce au realizat cei de la Ordinar Extraordinar în călătoria lor în China. Totuși, platitudinea Ordinar Extraordinar abunda în informații consistente și de real ajutor, pe când Andreia și Ionuț se limitează la aceleași fraze puține care le conturează prin vocabularul lor limitat:
“Bine ați venit în viitor, ce să zic, sunt fără cuvinte sincer la ce am găsit aici”
Aceste exclamații goale nu aduc nimic publicului și nu depășesc nivelul superficial al unei simple impresii așa cum ne-au obișnuit.
Vlogul este presărat cu informații stereotipice și clișee. De exemplu, Andreia spune: “Știați că înghețata a fost inventată în China?”, o informație banală prezentată ca o descoperire epocală. ‘Știați că’-uri și banalități complet infantilizante.
Un aspect foarte deranjant este promovarea insistentă a serviciilor “sponsorizate”. În mijlocul vlogului, ei întrerup fluxul pentru a spune:
“Știați că în China aplicații precum Facebook, Instagram, Messenger, YouTube sau WhatsApp sunt interzise… Mulțumim [link de afiliere cu titlu fals de sponsorizare] pentru sponsorizarea acestui video”
Această inserție comercială mascată de o informație falsă, dar sunt subliniate informațile neverificate care potențează monetizarea.
Ei par să vorbească despre experiențe care nu le aparțin cu adevărat. Când menționează vizita la un restaurant local, Andreia spune: “Eu nu știu ce mi-am luat aici… arată cam dubios… ce e, șarpe, dragon de comodo?”. Cum să te lauzi (fără să spui “vreau să par că am experiență de călător”) folosind ca mijloc cultura gastronomică într-un mod ofensator.
Ca de obicei, ei evită să își exprime opinia așa cum vine pentru a nu supăra pe cinva: prietenul tuturor, prietenul nimănui. Totul filtrat și steril, fără nicio notă personală sau critică reală. Cel puțin așa se vede, iar comentariile (cele care scapă neînlăturate) confirmă asta. De exemplu, când discută despre politica strictă a Chinei, se rezumă la: “Abia aici îți dai seama că regulile stricte fac diferența”, fără a oferi exemple pertinente sau măcar exemple personale care să susțină afirmația lor.
Vlogul HaiHui in doi aparent este o imitație a conținutului celor de la Ordinar Extraordinar, în loc să își creeze propria experiență, preferă să urmeze ce este vandabil, dând impresia că bifează o listă de așteptări ale publicului fără a aduce nimic nou.
Internetul sugerează că experiențele HaiHui in doi par mai degrabă un simulacru decât trăirea autentică a momentelor din călătorii. Se concentrează pe a arăta doar ceea ce cred că publicul vrea să vadă, fără a se implica cu adevărat în cultura și viața locală. Această abordare superficială este evidentă când afirmă:
“Nu mi-a dat impresia că e foarte, foarte, foarte populat… bulevardele sunt uriașe, ai văzut și tu infrastructura”
Într-un oraș cu peste 22 de milioane de locuitori, această observație este cel puțin naivă, dar ca orice român cu spirit de moldovean á la Ștefan cel Mare, de la Suceava, dacă oamenii nu hălăduiesc pe la colțul străzii scuipând semințe sau vânzând diverse, înseamnă că, de fapt, este un oraș “mort”.
Revenind la inserarea link-urilor de afiliere și a reclamelor la servicii inutile pentru călătorii obișnuiți nu face decât să sublinieze dorința lor de a monetiza cât mai mult conținutul, în detrimentul evident al calității acestuia. Dar să nu ne îmbătăm cu apă rece, calitatea vlogului de câlătorie este tot mai departe de ei.
Parteneriatele lor anterioare, pentru cine le-a urmărit, au fost dezastruoase pentru conținut, artificiale, iar publicul a penalizat asta pe bună dreptate, colaborările încheindu-se subit. Audiența reclamă adesea în comentarii că este tratată ca o simplă unealtă pentru a le plăti momentul prezent, fără a oferi valoare reală sau perspective autentice.
În concluzie, HaiHui în doi nu doar că insistă cu atitudini și opinii stereotipice, dar și clișee, aparent copiază ceea ce s-a realizat deja de către alții și pare că de vinde. Vorbesc despre experiențe care nu le aparțin cu adevărat și evită să își exprime opinii autentice pentru a nu supăra pe cineva, întreaga lor experiență apare ca o făcătură, prezentată pentru a bifa așteptările publicului, fără a oferi nimic din definiția vlogurilor de travel. Aproape că și Marian Adventures devine relevant când printre opțiuni să află și HaiHui in doi.