Între tradiție și modernitate. HaiHui în doi explorează Seul, capitala Coreei de Sud
Călătoria prin Coreea de Sud continuă pentru HaiHui în doi, care ajung în Seul după o călătorie de doar două ore și jumătate cu trenul de mare viteză din Busan. Această metropolă impresionantă, cu aproape 25 de milioane de locuitori în zona metropolitană, reprezintă un amestec fascinant între tradiție și modernitate. Vlogul ne poartă prin diverse experiențe, de la vizitarea unei cafenele tematice cu oi, explorarea templului budist Jogyesa, admirarea Palatului Gyeongbokgung, până la descoperirea cartierului tradițional cu case hanok și a faimosului cartier Gangnam. Totul este completat de experiențe culinare autentice și observații culturale interesante despre societatea sud-coreeană, de la operațiile estetice, la protestele pașnice.
Începutul călătoriei în Seul este marcat de experiența trenului de mare viteză, care parcurge cei 450 km dintre Busan și Seul în doar două ore și jumătate, o diferență semnificativă față de România, unde aceeași distanță ar necesita aproximativ 7 ore. Ajunși în capitala sud-coreeană, cei doi călători se cazează într-un hotel central și pornesc să exploreze orașul. Prima oprire este la o cafenea tematică neobișnuită, “Thanks Nature Coffee”, unde clienții pot savura cafeaua în prezența a două oi. Deși conceptul pare interesant, experiența se dovedește a fi mai degrabă o capcană turistică, oile fiind ținute într-un spațiu separat, nu printre mese cum se așteptau.
Următoarea destinație este templul budist Jogyesa, unul dintre cele mai importante din Coreea de Sud, cu o istorie ce datează din anii 1300. Templul, frumos colorat și decorat cu felinare, reprezintă un loc de reculegere pentru mulți budiști sud-coreeni. Călătorii observă că, spre deosebire de Coreea de Nord, unde există doar “credința în liderul suprem”, în Sud există libertate religioasă, mulți locuitori fiind budiști sau protestanți. În timpul vizitei, ei remarcă și tensiunile politice actuale, cu proteste împotriva președintelui și exerciții militare americano-sud-coreene care au loc în această perioadă.
Palatul Gyeongbokgung, cel mai mare dintre cele cinci palate regale din Seul, reprezintă un alt punct important al călătoriei. Construit în 1395 în timpul dinastiei Joseon, palatul a fost distrus de un incendiu în timpul invaziei japoneze și reconstruit în 1989. Vizitatorii au șansa să asiste la schimbul de gardă, un spectacol colorat și impresionant care recreează atmosfera istorică. Tot aici, în secolul al XV-lea, a fost creat alfabetul coreean hangul, bazat pe mișcarea buzelor și adaptarea alfabetului chinezesc.
Cartierul tradițional cu case hanok, situat lângă palat, oferă o imagine asupra arhitecturii tradiționale coreene. Aceste case, construite inițial din lemn pentru oamenii bogați și oficialitățile din urmă cu 600 de ani, găzduiesc acum spații comerciale, cafenele și galerii de artă. Într-una dintre aceste galerii, călătorii descoperă surprinzător o expoziție dedicată României, cu fotografii reprezentând tradițiile și costumele populare românești, organizată pentru a celebra 35 de ani de prietenie româno-sud-coreeană.
Experiența culinară ocupă un loc important în călătoria prin Seul. Cei doi degustă supa tradițională cu ginseng și pui, o rețetă veche de sute de ani, precum și diverse preparate din piețele de mâncare locale. Ei remarcă diversitatea și autenticitatea bucătăriei coreene, de la gogoși umplute cu caramel la pui gătit în stil coreean și diverse street food-uri. Această experiență gastronomică completează imaginea Coreei de Sud ca o destinație culinară de top.
Un aspect interesant observat este presiunea socială legată de aspectul fizic în societatea sud-coreeană. Coreea de Sud este lider mondial în operații estetice, depășind Statele Unite, cu una din trei femei cu vârsta între 19 și 29 de ani având cel puțin o operație estetică. Această presiune a perfecțiunii este asociată cu cultura K-pop, iar în magazine precum Olive Young se găsesc numeroase produse cosmetice, folosite atât de femei, cât și de bărbați.
Călătoria prin Seul se încheie cu o vizită în cartierul Gangnam, faimos datorită hitului “Gangnam Style” al lui Psy, care a devenit primul videoclip de pe YouTube ce a atins un miliard de vizualizări. Acest cartier exclusivist și bogat reprezintă contrastul perfect cu zonele tradiționale vizitate anterior, ilustrând dualitatea acestui oraș fascinant. Și când crezi că ai văzut tot ce avea de oferit Seul, descoperi că există încă nenumărate straturi de explorat în această metropolă vibrantă, unde tradițiile seculare coexistă armonios cu tehnologia de ultimă generație și trendurile globale.