George Buhnici devine prosumator a treia oară cu o instalație fotovoltaică de 24 kW
George Buhnici ne invită să asistăm la un moment istoric în călătoria sa sustenabilă - pornirea oficială a instalației fotovoltaice de la Casa Buchnici 2. Cu un entuziasm contagios, George sărbătorește alături de partenerul său de încredere Cornel această etapă importantă în transformarea casei sale într-o “fabrică” de energie verde. Sistemul impresionant de 24 kW, distribuit pe ambele ape ale acoperișului în configurație est-vest, reprezintă cea de-a treia instalație fotovoltaică din portofoliul său, consolidându-i statutul de “triple prosumator”.
George explică motivele din spatele deciziei de a instala o capacitate atât de mare, menționând că prețurile fotovoltaicelor în 2025 sunt la minimul istoric. “Când m-am apucat să fac casa asta, nu mi-am propus să pun mai mult de 5 kW”, mărturisește el, dar oportunitatea de a achiziționa panouri la prețuri extrem de avantajoase l-a determinat să maximizeze capacitatea instalată. Un aspect interesant al proiectului este alegerea unui montaj est-vest, care ajută la rezolvarea problemei “peak shaving” - evitând supraproducția din mijlocul zilei și distribuind mai uniform energia produsă pe parcursul zilei.
Pentru cei interesați de procesul birocratic, George și Cornel oferă un ghid practic al pașilor necesari pentru a deveni prosumator. De la verificarea puterii avizate pentru branșament, la dimensionarea sistemului fotovoltaic și obținerea certificatului de racordare, cei doi explică în termeni simpli întregul proces. O recomandare importantă este comunicarea eficientă cu operatorul de distribuție, care poate economisi timp și bani în etapa de avizare tehnică. “După două luni de plimbat hârtii”, George a descoperit că putea obține 27 kW în loc de 30 kW inițial solicitați, dar fără a fi nevoit să “bubuie drumul” pentru a trage curentul de peste stradă.
Momentul culminant al episodului este pornirea efectivă a sistemului, când George exclamă entuziasmat: “În sfârșit, copilul ăsta merge pe picioarele lui”. Prin intermediul aplicației de monitorizare, putem vedea în timp real cum instalația începe să producă și să injecteze energie în rețea. Ceea ce face acest sistem cu adevărat impresionant este integrarea lui într-o viziune mai amplă. Pe lângă acoperirea nevoilor de bază ale casei (pompă de căldură, iluminat, internet, supraveghere), instalația este dimensionată să alimenteze și o mașină electrică, completând astfel ecuația sustenabilității.
Pentru a demonstra eficiența reală a unui astfel de sistem, George prezintă statisticile de la Casa Buchnici 1, unde în ultimele 12 luni a produs 27 de megawați, a consumat 23,4 megawați, a luat din rețea 14,4 megawați și a injectat 17,2 megawați. “Încălzire, răcire, televizor, ciubar. Tot, tot, tot și mai am de luat bani pe aproape 3.000 de kWh”, mărturisește el, evidențiind beneficiile financiare concrete ale investiției. Comparația între instalația orientată sud de la Casa Buchnici 1 și noua instalație est-vest oferă și o perspectivă interesantă asupra modului în care orientarea panourilor influențează producția.
Proiectul ambițios de la Casa Buchnici 2 nu se oprește însă la simpla instalare a panourilor fotovoltaice. George dezvăluie că lucrează cu mai mulți parteneri la “o premieră mondială” - un proiect pilot de inteligență artificială în automatizare. Cu echipamente încă “pe drum” și idei ingenioase precum încărcarea mașinii electrice din surplusul de energie și stocarea energiei în baterii, Casa Buchnici 2 promite să devină un adevărat laborator pentru tehnologiile viitorului. În lumea în care prețurile energiei fluctuează impredictibil, George Buhnici ne oferă o privire fascinantă într-un viitor unde independența energetică nu mai este doar un vis îndepărtat, ci o realitate palpabilă chiar de pe propriul acoperiș.