Controalele fulger ale ANPC dezvăluie condițiile șocante din hotelurile de pe Valea Prahovei
O campanie intensă de controale desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) pe Valea Prahovei și în județul Brașov a scos la iveală condiții deplorabile în hoteluri clasificate la 3 și 4 stele. Echipa de la Gândul a documentat cum comisarii ANPC au descoperit o serie de nereguli grave, de la lenjerie de pat murdară și prosoapele uzate, până la alimente expirate și instalații improvizate în bucătăriile unităților de cazare. Inspectorii au fost șocați de discrepanța enormă dintre clasificarea oficială a acestor unități și condițiile reale oferite turiștilor, dispunând închiderea temporară a mai multor locații până la remedierea problemelor.
În camerele verificate, comisarii au găsit saltele mucegăite, fără huse de protecție, cearceafuri pătate și prosoapele atât de uzate încât unul dintre inspectori le-a comparat cu “zdrențele cu care s-a șters și Napoleon”. Mobilierul era deteriorat, cu colțuri rupte și piese desprinse, reprezentând un pericol real pentru clienți. În ciuda tarifelor ridicate, specifice unităților de 3 și 4 stele, multe camere prezentau mucegai vizibil, igienizare deficitară și instalații sanitare ruginite. Un aspect care a stârnit indignarea comisarilor a fost prezența paturilor suplimentare improvizate în camere, fără ca acestea să fie menționate în clasificarea oficială sau tarifate transparent.
Situația era și mai alarmantă în bucătăriile unităților controlate. Într-una din locații, inspectorii au descoperit cărnuri expirate din iulie 2024, recongelate necorespunzător, ustensile ruginite și improvizații periculoase. “Bă, voi oare nu vedeți? Sunteți orbi, vă interesează decât profitul?”, a exclamat unul dintre comisari, constatând că într-o bucătărie de hotel se foloseau cărămizi ca suport pentru prepararea alimentelor și existau cabluri expuse, reprezentând un real pericol. Frigiderele neomologate, vitrinele deteriorate și lipsa etichetării corespunzătoare a alimentelor completau tabloul dezolant.
La cabana Trei Brazi, una dintre unitățile verificate, comisarii au dispus închiderea totală pentru șase luni, până la remedierea tuturor neconformităților. “Într-o cameră dublă la patru stele unde este afișat pentru fotoliu să fie cazat pe fotoliu încă o persoană… dați-mi și mie cum îl încasați și unde scrie prețul pat suplimentar”, a întrebat un inspector, subliniind că această practică este ilegală. Proprietarii unităților controlate au încercat să se justifice, invocând renovări în curs sau greșeli ale personalului, însă comisarii au rămas fermi în deciziile lor.
Contrastul dintre unitățile neconforme și cele care respectă standardele a fost evident în ultima parte a controlului. Comisarii au vizitat și un hotel care îndeplinea toate criteriile de clasificare, remarcând: “Uite prosop calitate gros, perfect, miroase acurat”, “Uite husa care nu exista la ceilalți, uite salteaua curată”, “Bravo domnule, hotel de patru stele”. Acest contrast a subliniat și mai mult gravitatea situației din celelalte unități verificate, demonstrând că respectarea standardelor este posibilă, dar necesită investiții și management corespunzător.
Ceea ce a rămas nerezolvat după aceste controale este situația turiștilor deja cazați în unitățile care urmau să fie închise. Proprietarii aveau obligația de a-i reloca pe cheltuiala proprie sau de a le returna banii, însă nu e clar dacă acest lucru s-a întâmplat conform cerințelor. Între mucegaiul de pe saltele și alimentele expirate din frigidere, între cablurile expuse și instalațiile improvizate, se ascund probleme mai adânci ale industriei ospitalității românești - o goană după profit care sacrifică siguranța și confortul clienților. Și parcă mai tulburător decât toate neregulile descoperite este întrebarea care plutește în aer: câți turiști au plătit tarife premium pentru condiții care, în realitate, erau departe de standardele promise?