Elicopter, dramă și mult spectacol. Familia Mateș forțează limitele credibilității
Când credeai că ai văzut tot ce poate să ofere un vlog de familie, Familia Mateș vine să redefinească limitele între realism, parodie și un strop (sau un elicopter întreg) de regie. Episodul “ABANDONAȚI în PUSTIU … de Elicopter” încearcă să îmbine adrenalina unui reality show cu nostalgia unui picnic în pădure, doar că picnicul lipsește, iar sălbăticia e înlocuită cu… un hangar și câteva ore de plimbare prin pădure.
Ceea ce începe ca o premisă interesantă, abandonul în pustiu cu elicopterul, devine rapid o colecție de scene în care membrii familiei jonglează cu provocări auto-impuse, munca în curtea unui localnic și, evident, un pic de moralizare. Dar cât de autentic este totul? Și cât rămâne doar o altă schemă bine ambalată pentru a aduna like-uri și comentarii?
De la hangar, la sălbăticie
Totul începe promițător. Familia este urcată într-un elicopter, o scenă dramatică, cu mult vânt și emoții prefabricate. “Mamă, cât de frumos! Doamne, ce senzație!” sunt exclamațiile care dau tonul. Dar ce urmează după decolare? Ei bine, un zbor scurt până la… o pădure care, la prima vedere, ar putea fi confundată cu marginea oricărui sat obișnuit. Deja, provocarea “pustiului” începe să-și piardă din credibilitate.
Ajunși în “necunoscut”, în loc să improvizeze un adăpost sau să-și folosească resursele limitate, cei trei membri ai familiei descoperă o cabană locuită și, mai mult, se oferă să facă curățenie. Da, curățenie! Fetele, echipate cu mănuși și șervețele, trec la treabă cu un entuziasm aproape contagios. Cât de multă “supraviețuire” presupune să ștergi praful și să ordonezi dulapuri rămâne o întrebare fără răspuns.
Reguli auto-impuse și contradicții flagrante
Un alt aspect savuros este modul în care își stabilesc reguli stricte: fără mâncare, fără apă, fără gadgeturi. Exceptând, bineînțeles, camerele de filmat, telefoanele (închise doar “pentru cazuri de urgență”) și ceva provizii pentru Scarlet, care “are o intoleranță”. Nimeni nu contestă necesitățile speciale, dar atunci unde mai este echitatea în această provocare?
Ca un bonus, aflăm că “nu au făcut niciun plan”. Poate părea o decizie îndrăzneață, dar e greu de crezut că domnul Pavel, pilotul elicopterului, a aruncat cu adevărat zarurile și i-a lăsat “la întâmplare”. În fond, pustietatea pare să fie bine populată cu oameni dornici să-i ajute.
Dramă, marketing și clișee
Vlogul nu se sfiește să adauge un strat de dramatism la fiecare pas. “Cum facem rost de bani?”, întreabă gazdele, în timp ce părintele deja face planuri să găsească de lucru. Ajunși la casa unui localnic, propun să muncească în schimbul unor resurse. Ce urmează? Curățenie generală și o masă caldă, oferite de un gospodar care îi întâmpină mai ceva ca pe niște rude îndepărtate. Totul culminează cu o sumă generoasă de 150 RON pentru câteva ore de muncă.
Dar poate cel mai interesant moment este cel în care vlogul virează subtil spre marketing. Nu lipsesc mențiunile despre sponsor (Maură Imobiliare) și diverse discuții despre rulote, panouri solare și alte detalii care par rupte dintr-un material promoțional mai degrabă decât dintr-o poveste de supraviețuire.
Între aventură și sitcom
“Abandonați în Pustiu… de Elicopter” se prezintă ca o aventură autentică, dar lasă impresia unui sitcom cu buget mediu, condimentat cu momente de umor involuntar. Familia Mateș știe să creeze content captivant pentru publicul lor fidel, dar sinceritatea și autenticitatea sunt, pe alocuri, puse sub semnul întrebării.
Dacă a fost o lecție despre supraviețuire sau doar o scuză pentru un pic de distracție bine regizată? Rămâne la latitudinea publicului să decidă. Cert este că Familia Mateș știe cum să transforme orice scenariu, fie el improvizat sau nu, într-o experiență de urmărit.