Cristian Sima prezintă transformarea lumii în capitalismul apocalipsei fără democrație
Cristian Sima ne introduce într-o analiză fascinantă a direcției în care se îndreaptă lumea, inspirată de cartea “Capitalismul Apocalipsei” scrisă de profesorul Win Slobodan de la Universitatea din Boston. Conform acestei analize, lumea cu state-națiuni și frontiere, așa cum o cunoaștem, este pe cale să fie înlocuită cu un model fragmentat de micro-state conduse nu prin democrație, ci prin puterea capitalului. Paradoxal, în timp ce vedem un val de mișcări suveraniste care luptă împotriva globalizării, ceea ce se profilează la orizont este ceva mult mai radical - o dezmembrare a lumii în mii de “Startup Nations”.
Hong Kong-ul anilor ‘70 a reprezentat modelul care a inspirat această viziune, fiind vizitat atât de Milton Friedman - care l-a văzut ca viitorul ideal al capitalismului liber - cât și de Deng Xiaoping, care a transformat China de la socialism la capitalism păstrând în același timp regimul autoritar. Xiaoping a creat zone economice speciale care copiau modelul Hong Kong, permițând capitalismului să înflorească în absența democrației. Aceste zone, cu reguli diferite de restul țării, cu acces controlat și mână de lucru ieftină, au devenit fabrici pentru giganți precum Apple și Samsung, transformând China în a doua economie mondială.
Ceea ce Slobodan sugerează și Sima explică este că liderii de extremă dreaptă precum Georgia Meloni în Italia sau modelul de dezvoltare din Dubai reprezintă viitorul acestui capitalism. Dubai este exemplul perfect - creștere economică spectaculoasă, fără democrație, fără alegeri, cu două treimi din locuitori neavând cetățenie, doar statut de muncitori importați care trăiesc în condiții precare. Această viziune este alimentată puternic de așa-numita “mafie PayPal” - un grup de miliardari în frunte cu Peter Thiel, care visează la o lume a “capitalismului fără democrație”.
Thiel, care a studiat filozofie și a adoptat teoria mimetismului, crede că lumea ar trebui dezmembrată în mii de state-oraș guvernate de investitori. Conform acestui model, guvernele ar putea fi private și chiar vândute celui care oferă mai mult. “Ce ar fi dacă s-ar dezmembra statele în state mici și am avea 5000-6000 de state-oraș în care conducerea ar fi în mâna investitorilor?” - aceasta este viziunea promovată de Thiel, care acum are o poziție influentă lângă Donald Trump prin J.D. Vance, considerat de Sima drept “numărul doi la Casa Albă”.
Cristian Sima avertizează că acest model duce la un “sclavagism consensual” - o lume în care oamenii acceptă exploatarea în speranța că într-o zi vor deveni ei înșiși miliardari. Este un sistem în care muncitorii nu protestează din teamă sau din iluzia că vor reuși să urce pe scara socială. Autorul vlogului, deși se declară de dreapta, își exprimă îngrijorarea față de această direcție, amintind celebra frază a lui Churchill că “democrația are îngrozitor de multe defecte, dar până una alta e cel mai bun lucru din ceea ce s-a inventat”.
În această lume nouă care se profilează, libertatea de exprimare ar putea dispărea complet. Mijloacele actuale de comunicare, rețelele sociale care ne permit să ne exprimăm, nu ne aparțin, ci sunt controlate de aceiași miliardari care visează la o lume fragmentată fără democrație. Puterea pe care o dețin cei ce controlează aceste rețele este comparabilă cu cea a magnaților presei din trecut, dar cu o influență globală mult mai mare și mai insidioasă. Revoltele împotriva acestui sistem ar putea deveni imposibile când însăși posibilitatea de a comunica și organiza este controlată de cei care beneficiază de menținerea lui.