Felix și Cristina Cocoș – Parentingul de Ecran în detrimentul audienței formate din copii

Când vine vorba de vloguri, felul în care îți prezinți viața online este un aspect esențial, mai ales dacă ai o audiență formată în principal din copii. Cocoș Cristina și Felix, doi vloggeri care și-au construit o carieră pe baza jocurilor pentru copii și situațiile ridicole, par să uite complet acest lucru. Cu un comportament absolut deplorabil, ei se învârt între a fi părinți și a căuta vizualizări cu orice preț. Dar ce învață publicul tânăr din aceste vloguri? Răspunsul este simplu: nimic bun. Sunt, însă, exploatați pentru vizualizări. În loc să promoveze un comportament responsabil atât de parenting cât și în fața audienței foarte tinere pe care o au, aceștia oferă un exemplu trist de iresponsabilitate parentală și socială.

Gimmick pentru vizualizări

Într-un moment de “inspirație”, cei doi testează lumânări care se aprind sub apă. Ideea în sine ar putea părea amuzantă pentru un adult, dar pentru un copil, reprezintă un exemplu periculos și o curiozitate extraordinară. În loc să arate ce înseamnă responsabilitatea sau siguranța, Cristina și Felix se concentrează pe a crea un spectacol ieftin, ignorând complet faptul că lumânările, indiferent de tipul lor, pot fi periculoase pentru cei mici.

Ca părinți, ei ar trebui să fie conștienți că expunerea copiilor la astfel de “experimente” riscă să încurajeze comportamente riscante. Copiii, imitați-vă părinții, iar dacă aceștia văd cum părinții lor joacă jocuri de noroc cu siguranța, ce mesaj li se transmite?

În mod normal, un vlogger cu o audiență de copii ar trebui să explice riscurile folosirii lumânărilor. Ar fi putut transforma acest segment într-un moment educativ, dar aleg să ignore complet această oportunitate.

Testarea produselor amuzante poate fi distractivă, dar atunci când majoritatea urmăritorilor sunt copii, mesajul pe care îl transmiți devine mult mai important. În loc să fie exemple pozitive, cei doi par să urmărească doar ce e mai ușor: divertismentul lipsit de responsabilitate pentru vizualizări.

Promovarea mentalității “lasă că merge și așa”

Cristina și Felix par să fie dispuși să încerce orice pentru monetizarea pe Youtube, chiar și atunci când produsul pe care îl testează nu funcționează cum trebuie. În vlogul lor, lampa de citit este prezentată drept o soluție “amuzantă” pentru a citi noaptea, dar realitatea este că promovează un gadget ineficient, punând în pericol sănătatea ochilor celor care ar încerca să-l folosească.

Din nou, ca părinți, ar trebui să fie primii care încurajează copiii să aibă grijă de sănătatea lor, în special de ochi. Promovând astfel de gadgeturi ieftine și ineficiente, cei doi sugerează că este în regulă să îți compromiți sănătatea pentru divertisment ieftin.

În loc să critice produsul pentru ceea ce este – un gadget prost conceput – ei încearcă să îl facă să pară “cool”, minimalizând efectele negative. Astfel de atitudini au un impact negativ asupra copiilor care ar putea lua de bune aceste sfaturi.

Promovarea unei mentalități de “merge și așa” este periculoasă. Copiii au nevoie de exemple de rigurozitate, de standarde clare și de modele care să-i încurajeze să fie atenți la detalii. În schimb, ce primesc aici este doar superficialitate și lipsă de interes pentru calitatea produselor prezentate.

Gadgeturi inutile promovate fără discernământ

Un alt produs testat cu entuziasm exagerat este încălzitorul de mână. Deși pare util la prima vedere, procesul complicat de activare și utilizare îl transformă într-un obiect mai degrabă inutil. Dar ceea ce este mai deranjant este modul în care Cristina și Felix îl prezintă ca pe ceva indispensabil, fără a sublinia limitările evidente.

În loc să educe copiii și să le explice că gadgeturile nu rezolvă toate problemele vieții, ei încurajează o mentalitate de consum excesiv. În loc să promoveze soluții practice, cei doi par să fie pur și simplu încântați de orice “născocire” ieftină.

Poate că ar trebui să învețe copiii despre responsabilitatea financiară și despre cumpătare, nu despre a cumpăra gadgeturi care, în mod clar, nu aduc un beneficiu real. Mai bine le-ar arăta cum să își folosească resursele cu discernământ.

Întregul concept de a promova produse inutile arată o lipsă de interes față de valorile esențiale pe care părinții ar trebui să le insufle copiilor. În loc să le demonstreze că e bine să fii chibzuit și să alegi lucruri utile, îi învață să cheltuie aiurea.

Un simbol al infantilizării responsabilităților

Un alt moment din vlog care arată iresponsabilitatea parentală este testarea deschizătorului de borcane. Cocoșii tratează această problemă ca pe o provocare amuzantă, fără să realizeze că ceea ce transmit este lipsa lor de adaptabilitate și capacitatea de a rezolva probleme simple.

Tendința de a “găsi soluții ușoare” pentru orice mică provocare de viață arată o mentalitate infantilă și iresponsabilă. Ca părinți, ar trebui să fie capabili să învețe copiii cum să își dezvolte abilitățile practice, nu să depindă de gadgeturi pentru fiecare mică provocare, așa cum s-a mai zis anterior

În loc să încurajeze autonomia și independența, vlogul pare să spună că e în regulă să eviți să te descurci singur. Copiii care urmăresc astfel de episoade pot ajunge să creadă că totul în viață se rezolvă prin scurtături. Ca părinți, rolul lor ar trebui să fie acela de a arăta copiilor importanța efortului personal și a dezvoltării abilităților.

Parentingul de ecran - dușmanul copiilor noștri

Cristina Cocoș reușește din nou să rateze esența responsabilității parentale. S-ar putea ca toate acestea să fie înrădăcinate în faptul că Felix s-a trezit tată înainte să părăsească statutul de băiețel.

Într-o lume în care influencerii sunt prezentați adesea ca modele pentru copiii lor și pentru tinerii care îi urmăresc, comportamentul lor online este departe de a fi un exemplu altul decât nociv și, pe alocuri, iresponsabil. În loc să promoveze valori sănătoase și educative, ca pentru propria lor fiică, ei aleg să expună superficialitate, iresponsabilitate și risipă, exploatând naivitatea copiilor din mediul online pentru vizualizări.

A fi părinte nu înseamnă doar să faci copii, ci și să le oferi un exemplu de viață corectă, iar a fi o prezență online atrage după sine responsabilitatea și în fața copiilor celorlalți având în vedere că publicul lor este majoritar copii.