Șoc și groază! Cătălin Stănciulescu descoperă victimizarea și clickbait-ul: Italia e mai ieftină decât România.
Cătălin Stănciulescu, vloggerul care insistă să se intituleze cel mai relevant vlogger de travel din România, ca un bătrânel care-și povestește tinerețea și așteaptă continuu recunoștință, ne-a oferit recent o revelație care a zguduit din nou clickbait-ul. În cel mai recent video de pe canalul său secundar pe YouTube, intitulat “Italia, mai ieftina decat Romania? Cum e posibil asa ceva?”, Cătălin ne poartă într-o călătorie plină de surprize și, că așa e la modă, lamentări. Omul care ne-a obișnuit cu aventuri exotice și sfaturi de călătorie s-a transformat brusc într-un expert în economie comparativă. Dar stați să vedeți ce descoperiri șocante a făcut! De la cafelele la 2 euro până la plajele cu nisip fin, Cătălin pare să fi descoperit un tărâm al făgăduinței unde totul e mai ieftin și mai bun decât în România. Dar oare chiar așa stau lucrurile? Sau asistăm la nașterea unui nou gen de conținut: “turismul plângăcios”? Haideți să descoperim împreună ce se ascunde în spatele acestei comparații neașteptate și de ce Cătălin pare atât de șocat de prețurile din Italia.
Cafeaua magică și cannolo gigantic
Să începem cu “marile descoperiri” ale lui Cătălin. Aparent, omul nostru a dat peste o cafea la 2 euro și un cannolo “enorm” la 3 euro. Uau, ce realizare! Dar stați așa, oare chiar e atât de ieșit din comun? Sau poate Cătălin a uitat că există și în România cafenele unde poți bea o cafea mult peste decență la un preț similar? Cât despre cannolo, hai să fim serioși, comparăm mere cu pere aici. În Italia, cannolo e la el acasă, e ca și cum te-ai mira că găsești mici ieftini în România.
Dar ce ne facem cu șocul lui Cătălin? Pare că omul trăiește într-o bulă în care România e cea mai scumpă țară din lume. Oare nu cumva această “revelație” e doar o strategie ieftină de a atrage vizualizări? Pentru că, să fim sinceri, cine nu ar da click pe un titlu care promite că Italia e mai ieftină decât România?
Plajele: tărâmul dramelor pentru vloggeri
Ah, și apoi vine partea cu plaja. Cătălin ne plimbă pe nisipul fin, nefin, al Italiei, explicându-ne cât de minunat e totul. Dar stați puțin, nu cumva acum câteva luni ne arăta plajele “perfecte” din altă parte a lumii? Pare că perfecțiunea se mută în funcție de unde filmează Cătălin.
Și apoi vine drama. Aparent, e greu să fii vlogger pe o plajă italiană în 2024. Oamenii se uită ciudat, nu poți filma pentru că sunt femei topless și copii peste tot. Săracul Cătălin, ce greu e să faci conținut când realitatea nu cooperează cu tine! Poate ar trebui să se gândească la un nou format: “Plângerile unui vlogger în vacanță”. S-ar alinia perfect cu amicul său Adrian, cunoscut ca DailySugars.
Comparații forțate și concluzii pripite
Cătălin insistă să compare prețurile din Italia cu cele din România, dar parcă uită un detaliu crucial: contextul. Da, poate cafeaua e mai ieftină, dar ce facem cu chiriile? Cu salariile? Cu costul general al vieții? Pare că a descoperit Cătălin apa caldă, dar a uitat să verifice factura la utilități.
E interesant cum, în articolul nostru anterior despre Cătălin, se vorbea despre cum pare rupt de realitate în relațiile personale. Se pare că această tendință se extinde și la percepția sa asupra economiei și a prețurilor. Despre partea emoțională, nici nu mai îndrăznim să menționăm.
Cătălin Stănciulescu: un canal nou pentru lamentări sau o strategie de marketing?
În final, ce rămânem cu acest vlog? Ni se reconfirmă declinul său și încercările patetice de resuscitare în fața unor vloggeri nou apăruți despre care nici măcar nu avea habar, dar care s-au ridicat imediat peste el, într-un timp mult mai scurt, într-un YouTube mult mai competitiv, și au rămas în top fără ca el să-și mai poată aroga vreo contribuție, adică să confiște succesul altora așa cum a făcut în cazul multora.
E clar că și brandul BackPackYourLife al lui Cătălin este și el afectat și se îndreaptă într-o direcție a eșecului și saturației, în care conținutul pare mai puțin despre explorare și mai mult despre crearea de controverse ieftine sau sexualitate forțată. Dar oare cât timp va mai funcționa această strategie? Și mai important, ce impact va avea asupra credibilității lui Cătălin pe termen lung?