Bogdan IBMFamily se transformă în cerșetor
Există multe moduri de a dona bani, dar Bogdan IBMFamily s-a gândit la ceva cu adevărat “original”: să se deghizeze în homeless, să culeagă bani de la trecători, să-i dubleze din buzunarul propriu și apoi să-i doneze cuiva cu adevărat în nevoie. În acest vlog numit “Am donat toti banii stransi pe strada deghizat in homeless!”, suntem invitați să asistăm la un “experiment social” menit să exploreze generozitatea și încrederea publicului în cei care par vulnerabili. Totul sună bine pe hârtie, dar ești gata să vezi cum, de fapt, caritatea se transformă într-un joc de recunoaștere pe stradă?
Bogdan, gazda acestui experiment, ne promite o acțiune inedită: să încerce rolul omului străzii, să strângă banii și să-i dea de două ori mai mulți unui caz social, iar asta fără să-și dezvăluie identitatea. Bineînțeles, provocarea include și o mască strategic așezată, care, totuși, nu ascunde întotdeauna vocea inconfundabilă, iar majoritatea susținătorilor lui îl recunosc, într-un final. Ceea ce trebuia să fie o demonstrație de empatie devine aproape un joc de “Cine-l recunoaște pe Bogdan?” Haideți să vedem cum s-a desfășurat această “lecție de caritate”.
Generozitatea mascată
Cu un carton și o mască simplă, “homeless-ul” improvizat își încearcă norocul, așezat într-un colț de stradă, urmărind reacțiile trecătorilor care ori nu-l observă, ori se opresc doar să citească mesajul și merg mai departe. În ciuda discursurilor sale despre dificultățile reale ale oamenilor străzii și despre scepticismul publicului, întrebarea esențială rămâne: cât de credibil poate fi un “homeless” cu un microfon ascuns și o cameră după colț? Publicul a simțit ezitarea și, uneori, disconfortul față de autenticitatea experimentului, lucru pe care Bogdan îl recunoaște pe jumătate: “E greu, frate, să strângi bani. Mulți trec fără să mă bage în seamă.”
Din perspectiva lui, experimentul are ceva nobil” o încercare de a testa reacția publicului la mesajul său. Totuși, oricât de sinceră ar fi intenția, există momente în care întreaga scenă pare mai degrabă o reprezentație teatrală cu public nerăbdător, decât un exercițiu de empatie. În plus, confuzia și ironia se intensifică odată cu recunoașterea lui de către fani, întrebându-ne cine, de fapt, mai ia în serios intenția lui de a fi “unul dintre ei.”
Când o provocare socială devine o lecție de PR
Bogdan ne arată că este conștient de percepția publicului, dar deși recunoaște că oamenii sunt sceptici față de cei care cer bani pe stradă, nu pare să ia în calcul cum o astfel de abordare ar putea submina chiar încrederea pe care ar trebui s-o inspire. Tot el subliniază: “Lumea nu dă pentru că știe că mulți se prefac.” Dar cum rămâne când ești tu acela care “se preface”, chiar dacă scopul este nobil? Experimentul său scoate la iveală mai mult absurditatea decât profunzimea mesajului.
Chiar și momentele în care el își explică strategia față de spectatori au un iz de auto-sabotaj. Se arată surprins că nimeni nu are “încredere” într-un homeless care poartă mască și lavalieră: “Cred că asta e problema, lumea nu are încredere…” Ei bine, Bogdan, ai tocmai un punct.
Sfârșit cu gust amar sau triumf?
În mod previzibil, vlogul se încheie cu o lecție pe care Bogdan o formulează aproape poetic. După ce “dubla” suma strânsă, se îndreaptă spre o persoană la nevoie, pentru a-i oferi banii. Totul pare să recupereze, într-un fel, intenția nobilă, dar întrebarea rămâne: este acesta un gest autentic de caritate sau o demonstrație de PR?
Vlogul este, în sine, un exercițiu fascinant de a descoperi unde se trage linia între autenticitate și spectacol. Concluzia este că poate, doar poate, caritatea reală nu are nevoie de deghizări, dar pentru cei care urmăresc canalul Bogdan IBMFamily, spectacolul este bine-venit.